Tegemoetkoming chroom-6: een lachertje!

TILBURG - ,,Moeten we hiervoor een gat in de lucht springen? Een lachertje!". Dat is de eerste reactie van Natascha van de Put over de tegemoetkoming van 500 euro die Tilburg uitkeert aan slachtoffers van de chroom-6 kwestie.

Volledig scherm
Natascha van de Put © copyright Marc Bolsius

Alle betrokkenen worden dinsdagavond schriftelijk door de gemeente ingelicht over de tegemoetkoming. Van de Put was zelf werkzaam bij tROM, waar werklozen  treinen moesten schuren om hun uitkering te te behouden. ,,Ik weet niet hoe ik dit mijn mensen moet vertellen. Het was een strafkamp waaraan ze zijn blootgesteld. Dit gaat niet goed vallen."

De tegemoetkoming van 500 euro is voor alle - op papier - 800 betrokkenen: of ze nu een dag of vele maanden bij tROM werkzaam waren en ongeacht eventuele  gezondheidsschade. Wie medische klachten heeft die kunnen worden gerelateerd aan chroom-6 kan later altijd nog een claim indienen. ,,Maar uit de onderzoeken bij IKA Ned kunnen we nu al concluderen dat dat maar voor een hele kleine groep geldt", zegt Van de Put.    

Knoop in de maag

De gemeente verwacht dat de nieuwe tegemoetkoming in totaal 300.000 tot 400.000 euro gaat kosten. ,,Het gaat om een morele verantwoordelijkheid die we voelen richting betrokkenen, die staat los van eventuele aansprakelijkheid. Iedereen bij de gemeente heeft van dit dossier een knoop in de maag", zegt wethouder Erik de Ridder (CDA, Arbeidsmarkt). Het bedrag wordt niet door de gemeentelijke verzekeraar betaald.  


Betrokkenen kunnen al sinds 2016 aanspraak maken op een vergoeding van jaarlijks 385 euro. Dit bedrag komt overeen met de hoogte van het eigen risico van de zorgverzekering. Tot op heden hebben daarvan zo'n 640 mensen geberuik gemaakt. Dat kost de gemeente op termijn nog eens 750.000 euro.   

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.