Volledig scherm
Laura en haar Pim © Facebook

Tegenvaller: 'Tilburger Pim heeft zo'n uniek dna dat de kans 1 op 2 miljoen is dat er een match is'

TILBURG - Een domper voor Laura en Pim die samen een stamceldonor zoeken voor Pim. Hij heeft zo'n uniek DNA dat de kans 1 op de 2 miljoen is dat er iemand met hem matcht. "Die persoon moet zich dan ook nog eens hebben aangemeld in de databank", schrijft Laura van der Weide op Facebook. Maar de zoektocht gaat door. Positief nieuws is er ook: het Tilburgse koppel gaat trouwen. Dat vertelt Laura in een interview aan vrouw.nl.

Het stel kwam in april dit jaar in het nieuws na een emotionele oproep van Laura, waarin ze schreef over de ziekte van Pim. Hij heeft acute myeloïde leukemie, de meest agressieve vorm. Haar oproep voor stamceldonoren werd massaal gedeeld en leverde al 40.000 nieuwe stamceldonoren op. Maar dé match is nog niet gevonden. Na de tweede chemokuur zat er geen leukemie meer in het beenmerg van Pim. Al betekent dat niet dat de leukemie is verdwenen.

Er blijft altijd wel een restje leukemie zitten

Aangezien de kans op een match heel klein is en er volgens de artsen altijd wel een restje leukemie blijft zitten, ondergaat Pim 1 augustus een behandeling waarbij hij een dubbele dosis navelstrengbloed krijgt. Stamcellen van het navelstrengbloed moeten de laatste restjes leukemie opruimen, maar dat lukt niet altijd. Daarom blijft het belangrijk om een volwassen stamceldonor te vinden. Als de donor hiertoe bereid is, kunnen er als het nodig is opnieuw stamcellen worden afgenomen. Bij navelstrengbloed kan dit niet, want daarbij moet je het doen met het zakje bloed dat er is. Bovendien is de kans op infecties groter bij een transplantatie met navelstrengbloed. Pim moet zeven weken herstellen.

Bij Pim blijkt de kans op een match 1 op de 2 miljoen. Bij de meeste patiënten ligt dat op 1 op de 50.000. 

Trouwen

Goed nieuws heeft het Tilburgse koppel ook. Pim heeft Laura vorige week ten huwelijk gevraagd. "Hij wilde graag een half uurtje naar zee en bij zonsondergang kwam er een ring tevoorschijn", vertelt ze aan vrouw.nl.

Wil je stamceldonor worden? Je kunt je aanmelden bij Matchis

Tilburg e.o.