Volledig scherm
Artistieke promotie van LunaLunaLuna. © stichting Kultoer

Theaterfestival op Tilburgse kermis loopt stuk op strenge regels

TILBURG - Het gloednieuwe minifestival LunaLunaLuna, dat in première zou gaan tijdens de Tilburgse Kermis in de Spoorzone, gaat niet door. Regelgeving maakt dat onmogelijk. 

De theaterkermis  zou draaien om kunstinstallaties. Volgens de organisatie, de Tilburgse stichting Kultoer, zijn die normaal gesproken zonder enige problemen te zien op vele evenementen in binnen- en buitenland. 

Probleem is dat Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) de kermis als 'speelterrein' ziet. Dat maakt de regels strenger en een keuringstraject noodzakelijk. Dat is ingewikkeld en kostbaar, aldus Kultoer. De stichting kwam daar te laat achter en ziet daar nu geen mogelijkheid meer voor.  

Nadat acht kunstinstallaties van het Spaanse gezelschap Antigua i Barbuda vorige week al waren afgezegd bleek ook een mogelijke vervanger, acts en kunstobjecten van Guixot de 8 uit Catalonië, vanwege dezelfde regels niet mogelijk. Daarop blies Kultoer LunaLunaLuna af. 

De organisatie zegt op zoek te willen gaan naar andere presentatiemogelijkheden in Tilburg op een ander moment in het jaar, in samenwerking met de gemeente Tilburg. Nu gaat het Belgische Hasselt in augustus met de première lopen. 

Tilburg e.o.