Volledig scherm
Het gedenkhoekje in het Theresialyceum © Karlijn Houterman/BD

Theresialyceum rouwt om Iris: 'verschrikkelijke realiteit begint door te dringen'

* UPDATE 15:00 uur * TILBURG - Het Theresialyceum heeft met grote verslagenheid gereageerd op het overlijden zaterdagavond bij een verkeersongeluk van de 14-jarige Iris van der Landen. "De verschrikkelijke realiteit van het overlijden van medeleerlinge Iris van der Landen begint langzamerhand door te dringen’’, schrijft het Theresialyceum op haar Facebookaccount.

In twee jaar tijd is het de vijfde 'Theresiaan' die om het leven is gekomen. "Niet alleen leerlingen, maar ook collega's. Niet allen, zoals Iris en Anna verongelukten in het verkeer, maar ze stonden wel allen midden in het leven. We zitten echt vol ongeloof.''

Gedenkkast
Op de school staat een 'kast van leven en dood' waarin de Theresianen worden herdacht. Vrijdag wordt er op de school een herdenkingsbijeenkomst gehouden voor Iris. ''Het is daarna niet afgelopen. Het herdenken begint dan pas.'' Iris zou donderdag 15 jaar zijn geworden. In de aula van het Theresialyceum is een gedenkplaats voor Iris ingericht en in een lokaal kunnen leerlingen heel de dag terecht, om even af te zonderen of juist om bij elkaar te komen. De lessen gaan verder zo veel mogelijk op een normale manier door. “Hoe raar het ook klinkt, lessen kunnen afleiding bieden.’’ Van der Landen zat in 4VWO. “Onze eerste gedachten gaan nu vooral uit naar haar familie en vrienden”, liet rector Tomas Oudejans weten.

Dodelijk ongeluk
Iris was onderweg naar een vriendin toen ze door een Volkswagen Golf werd geschept op de Stokhasseltlaan in Tilburg. Ze probeerde waarschijnlijk de straat over te steken bij de kruising met de Vlashoflaan en de Stokhasseltlaan. Omstanders en ambulancepersoneel probeerden haar nog te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

'Elkaar steunen'
Rector Oudejans meldt dat het overlijden van ‘andere Theresianen’ nog vers in het geheugen staat. “Daardoor weten we ook hoe belangrijk het is om elkaar te steunen: door steun te vragen en te geven.” De schoolleiding zal via de website en de e-mail alle scholieren, werknemers en ouders op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

Condoleanceregister
Het Theresia Lyceum was zondagmiddag een paar uur open 'voor iedereen die behoefte heeft aan steun en saamhorigheid'. Maandag werden ruimtes ingericht om iedereen op eigen wijze gelegenheid te geven stil te staan bij het plotse overlijden van Iris. Er is een condoleanceregister geopend op:http://theresialyceumtilburg.blogspot.nl/.

Volledig scherm

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.