Volledig scherm
Bakkerij Maslow © Collectie Tilburg Cowboys

Tilburg Cowboys: boek ruilen tegen brood. En omgekeerd

TILBURG - Brood ruilen voor een boek of een boek voor een brood. Bij 'Bakkerij Maslow' van kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys wordt dat mogelijk. De 'bakkerij' staat zaterdag 14, 21 en 28 april op de markt op het Koningsplein. 

Ruilen bij Bakkerij Maslow gaat op basis van eerlijkheid en flexibele marktwaarde. Een doktersromannetje kan geruild worden voor een krentenbol, maar voor een grof volkoren krijgt iemand al snel een nieuwe roman. Op goudschaaltjes wordt de waarde gemeten.

Het kunstproject is ingegeven door de piramide van de Amerikaanse psycholoog Maslow. Hij stelde dat mensen pas kunst en literatuur waarderen wanneer aan fysieke basisbehoeften als eten, huisvesting en veiligheid is voldaan. Simpeler vertaald: als je honger hebt, kun je niet van kunst genieten. Als je dakloos bent, heb je geen behoefte aan cultuur. 

Armoede

Steeds meer Nederlanders leven onder de armoedegrens. Dat wil Tilburg Cowboys onder de aandacht brengen. Zelfontplooiing, cultuur en kunst is toegankelijk voor velen, zonder dat basisbehoeftes als wonen en voedsel goed verankerd zijn in de samenleving. 

Iedere ruiler wordt gefotografeerd met het boek en het brood, zonder dat duidelijk is wat hij of zij heeft gebracht of mee naar huis neemt. Het is aan de kijker om het oordeel te vellen: is dit een hongerige kunstenaar die zijn kunstboek verruilt voor een volkoren brood? Of iemand die op een goedkope manier een prachtig boek wil bemachtigen?

Bakfiets

Bakkerij Maslow staat drie zaterdag achtereen met de Bakkerij Maslow-bakfiets bij de ingang van de bibliotheek op het Koningsplein, telkens van 11.30 tot 16 uur. 

Tilburg Cowboys maakt maatschappelijk kunstprojecten. Eerder maakte het collectief projecten als de Kermisprijzen Ruilkraam, Straatfiets, Book To Be of het wereldwijde project Human Rights Tattoo. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.