Volledig scherm
Deze sticker wordt op het muntstuk van vijftig cent geplakt. © Ontwerp Tilburg Cowboys

Tilburg Cowboys geeft geld weg

TILBURG -  Als iemand het geld harder nodig heeft dan jijzelf, geef het dan weg. Dat is de boodschap van Gratis Weggeefgeld!, een idee van Tilburg Cowboys.  Het kunstenaarscollectief geeft tweehonderd mensen een munt van vijftig cent met daarop een sticker:  weggeefgeld. Het is de bedoeling dat die halve euro door de ontvanger wordt geschonken aan iemand die elke cent goed kan gebruiken. 

,,Dat kan een dakloze zijn of een straatartiest", zegt Sander van Bussel van de Cowboys. ,,Maar ook iemand die bij de kassa staat en net vijftig cent te kort komt." Dit is een vorm van onbaatzuchtigheid. Mensen gebruiken geld om te sparen om iets van te kopen, maar zelden om het aan een ander te geven. Voor iemand die om geld verlegen zit, heeft vijftig cent veel waarde. Door het weg te geven wordt de waarde dus vergroot." 

De muntstukken met stickers worden zaterdag uitgedeeld tijdens het evenement YES We're open source. Dat draait om het delen van kennis, van ervaring, vooral op internet, zonder er geld voor te vragen. Het project van de Cowboys sluit daar op aan. De mensen die een muntje krijgen, ontvangen ook tien stickers. Ze kunnen die plakken op muntjes uit hun eigen portemonnee en vervolgens ook weggeven. Zo wordt zaterdag, als het lukt, duizend euro weggegeven. Het kan mensen leren dat het een goed gevoel geeft als je iets weggeeft aan iemand die het nodig heeft. Van Bussel: ,,We willen dit vaker doen, maar we kunnen niets steeds honderd euro weggeven. Dat geld heeft een kunstenaar nu eenmaal niet." 

Daarom kiezen de Cowboys voor vijftig cent en niet voor een euro.  Bovendien kunnen zo meer mensen meedoen.   

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.