Volledig scherm
De gemeente Tilburg stelt gratis bomen beschikbaar. © Gemeente Tilburg

Tilburg deelt gratis 'toekomstbomen' uit

TILBURG - Nog op zoek naar een boom voor in de tuin? Dan biedt de gemeente Tilburg wellicht uitkomst: ze stelt gratis bomen beschikbaar. 

Inwoners van de gemeente, maar ook bedrijven, scholen en instellingen in het stedelijk gebied kunnen zich hiervoor aanmelden. Grondeigenaren kunnen zich tot 29 oktober 2018 opgeven voor één gratis boom van de gemeente. 

Dit najaar plant de gemeente 25 bomen. Niet elke tuin is geschikt voor toekomstbomen. Bomen hebben de ruimte nodig. De gemeente heeft op haar website een lijst gemaakt van voorwaarden en bomen waaruit valt te kiezen.

Monumentale status

De nieuw aangeplante bomen krijgen een monumentale status. Dit houdt in dat de boom niet gekapt mag worden. Ook mag er in de direct nabijheid van de boom niet gebouwd of verhard worden. De bedoeling is dat de bomen uiteindelijk uitgroeien tot bomen van monumentale omvang: zogenaamde toekomstbomen. Deze bomen dragen bij aan de vergroening van de stad.

De boom wordt na plaatsing eigendom van de grondeigenaar. Die is dan ook verantwoordelijk voor het onderhoud, zoals snoeien. De gemeente biedt een tegemoetkoming in de kosten van het duurzaam onderhoud van de boom.

Aanmelden

Mensen die graag in aanmerking komen voor een gratis boom kunnen zich melden bij de gemeente via natuur_groen@tilburg.nl. Daarbij dient aangegeven te worden dat het gaat om toekomstbomen en waar de boom moet komen. 

Tilburg e.o.