Volledig scherm
Een kranslegging bij het Nationaal Monument Slavernijverleden tijdens de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij in het Amsterdamse Oosterpark. ANP REMKO DE WAAL © ANP

Tilburg herdenkt slavernijverleden

TILBURG - Ook in Tilburg komt een jaarlijkse herdenking van het slavernijverleden. De gemeente is bereid mee te werken aan het initiatief van een groep Tilburgers. De eerste herdenking is op 1 juli in het Vrijheidspark. 

Het initiatief is afkomstig van de stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst in oprichting. B en W dragen 1500 euro bij aan de eerste herdenking. Burgemeester Weterings zal dan namens de gemeente een krans leggen en het woord voeren. ,,Tot op heden ligt de nadruk vooral op het herdenken in Amsterdam, terwijl Tilburg onmiskenbaar een aanzienlijk aantal inwoners met voorouders die slachtoffer zijn geweest van de slavernij",  schrijven B en W in een notitie.  Het is dit jaar precies 155 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft.

De stichting wil 'in multicultureel Tilburg wederzijds begrip en kennis van elkaars achtergronden bevorderen'. In deze stad wonen zeker 8000 mensen met wortels in Suriname, de Antillen en Aruba. ,,De slavenhandel ging gepaard met grove mensenrechtenschendingen  en institutionele vormen van racisme en discriminatie", aldus de initiatiefnemers. 

De stichting wil komen tot een jaarlijkse Tilburgse herdenking met bijbehorend cultureel programma. Een subsidie-aanvraag daartoe willen B en W later beoordelen. De organisatie bouwt voort op het werk van het maatschappelijke initiatief ‘Keti Koti Dialoog Tafel Tilburg’ dat sinds 2013 jaarlijks wordt georganiseerd. Sinds 2014 vindt dat plaats in het klooster van de congregatie Zusters van Liefde aan de Oude Dijk. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.