Volledig scherm
© Thinkstock

Tilburg krijgt bezoek van staatssecretaris Jetta Klijnsma over proef met basisinkomen

TILBURG - Op verzoek van GroenLinks heeft de staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma woensdagavond toegezegd om met gemeenten in gesprek te gaan over het experimenten met een sociale bijstand. Ook Tilburg staat op de agenda van de staatssecretaris.

Veel lokale GroenLinks-fracties hebben initiatiefvoorstellen ingediend voor experimenten met een sociale bijstand, gebaseerd op vertrouwen in plaats van repressie: minder regels, meer bijverdienen. Tilburg is een van de steden die een voortrekkersrol krijgt bij de proeven, hier wordt dat 'vertrouwensexperiment' genoemd.

Proef in Roosendaal en Tilburg
Eerder werd al bekend dat CDA-wethouder Hans Verbraak bij de gemeente Tilburg een lijn uitgeworpen heeft om samen met de gemeente Roosendaal de kar te trekken bij een proef voor een 'basisinkomen' voor uitkeringsgerechtigden.

Vrij zijn om bij te verdienen
Kern van de proef in Tilburg is dat mensen een lagere bijstandsuitkering krijgen, een soort basisinkomen, maar wel vrij zijn om bij te verdienen. De gemeente kan dan stoppen met bijstandscontroles. Verbraak ziet ook het voordeel dat mensen zo gestimuleerd worden om te zoeken naar werk of andere activiteiten. Maar het zou er ook toe kunnen leiden dat mensen actiever worden in mantelzorg of vrijwilligerswerk. Voordeel voor de uitkeringsinstantie kan zijn dat zij kan afzien van begeleidingstrajecten.

Behoeften
Klijnsma wil vooral weten welke behoeften gemeente hebben en wat er nodig is om de experimenten te gaan uitvoeren.

Tilburg e.o.