Volledig scherm
© anp

Tilburg levert best én slechtst scorende rijschool van de regio, hoe scoort jouw woonplaats?

TILBURG - Ongeveer de helft van alle kandidaten die opgaat voor hun rijbewijs, haalt het felbegeerde papiertje bij de eerste poging. Maar lang niet alle rijscholen hebben een slagingspercentage van rond de 50 procent.

Dat blijkt uit gegevens die RTL nieuws heeft opgevraagd van het CBR. Een overzicht op de website van RTL laat zien hoeveel examens in de periode van 1 juli 2016 tot en met 30 juni 2017 zijn aangevraagd. Daarnaast valt te lezen hoe hoog het slagingspercentage per rijschool is. Eventuele herexamens zijn in de cijfers niet meegenomen.

Grotere rijscholen scoren wisselend

De gegevens leggen een aantal opvallende zaken bloot. Zo ben je als leerling lang niet altijd het beste uit bij een grote rijschool. In Tilburg vroeg bijvoorbeeld de ANWB-Rijopleiding 331 examens aan. Slechts 43 procent daarvan haalde ook een rijbewijs bij de eerste poging. Verkeersschool Intest scoorde met 29 procent geslaagde leerlingen op 273 examens ook niet goed.

De grootste aanvrager van rijexamens in Den Bosch, Jve Rijopleidingen, scoorde met 49 procent dichtbij het landelijk gemiddelde op de 255 aangevraagde examens. Smits rijopleidingen uit Oss scoorde datzelfde percentage over 178 aangevraagde examens.

Dat grotere bedrijven het ook goed kunnen doen, blijkt uit het feit dat 80 procent van de 113 leerlingen van Autorijschool Mijn Droom uit Tilburg de eerste keer meteen slaagt. Die rijschool heeft daarmee ook het hoogste slagingspercentage van Tilburg, gedeeld met Jits dat vijftien examens aanvroeg.

Perfect of zonder succes

Veel kleinere rijscholen hebben een perfecte scoren of juist geen enkel succes bij de eerste examens. Dat komt omdat deze rijscholen minder rijexamens aan hebben gevraagd. Daardoor kunnen percentage snel stijgen of dalen.

De grootste rijschool met een perfecte score komt uit IJsselstein. Daar vroeg Rijschool RTL veertien examens aan en zij slaagden allemaal meteen. De grootste rijschool zonder een enkele geslaagde was Autorijschool Caran uit Tilburg.

Bekijk hieronder het overzicht dat RTL en bekijk hoe de rijscholen in jouw buurt scoren.

Tilburg e.o.