Volledig scherm
De wachtlijsten voor jeugdzorg zijn ook in de regio hart van Brabant opgelopen. © ANP

Tilburg: miljoenentekort dreigt op jeugdzorg

TILBURG - Op jeugdzorg dreigt in de regio Hart van Brabant een fors tekort. Alleen al voor Tilburg zou dat over 2017 meer dan zes miljoen euro bedragen. Op een vraag van Hans Smolders daarover geven B en W echter nog geen uitsluitsel.

De exacte cijfers zijn nog niet beschikbaar, meldt het college. Volgens de jaarrekening van de gemeente echter 'is de kans reëel dat de kosten voor jeugdzorg aanzienlijk hoger worden dan de omvang van de rijksuitkering'.

Voor de hele regio zou het tekort oplopen tot 7 a 8 miljoen euro, stelde Smolders. Ook andere regio's komen fors tekort op de jeugdzorg. Eindhoven zelfs zo'n 20, Groningen 14 miljoen euro. Het Rijk weigerde eerder de tekorten bij te passen. 

Voor de Regio Hart van Brabant is 13 juni in Oisterwijk een bijeenkomst belegd over de financiën in de jeugdzorg.  De wachtlijsten voor verschillende vormen van jeugdzorg zijn recent ook in deze regio opgelopen. 

ZIE OOK: Armoe troef in de jeugdzorg, komt dat ooit nog goed?

Sterk Huis

Sterk Huis, de grootste organisatie voor jeugdzorg in deze regio, meldde deze week in het jaarverslag dat vorig jaar 1,2 miljoen euro verlies is geleden op de operationele bedrijfsvoering. ,,Met de ondersteuning van nieuwe cliënten zijn we noodgedwongen heel strict", zegt bestuurder Lian Smits. ,,We bieden pas hulp als we verzekerd zijn van vergoeding door de gemeente. Maar als het echt nodig is, geven we mensen vast zorg of behandeling."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.