Volledig scherm
Ratten kunnen aandoeningen verspreiden als de ziekte van Weil. © Marcel Antonisse

Tilburg pakt rattenoverlast aan

TILBURG - De gemeente Tilburg gaat de overlast van ratten aanpakken. Het aantal meldingen is sterk gestegen. 

In 2015 klopten 266 Tilburgers erover aan bij de gemeente, vorig jaar waren er 515 meldingen, in de eerste helft van dit jaar zijn er 362 genoteerd. De registratie gaat formeel over ratten en muizen. ,,Maar we gaan ervan uit dat mensen eerder bellen voor een rat dan voor een muis", zegt een woordvoerster. Ratten kunnen onder meer de ziekte van Weil overbrengen. 

De gemeente onderzocht de zaak naar aanleiding van raadsvragen van Hans Smolders en Marti de Brouwer (CDA) over een vermeende rattenplaag in het Leijpark. Van een plaag is volgens de gemeente geen sprake, daarom is directe aanpak onnodig. Vorig jaar werd al geklaagd over rattenoverlast bij de Piushaven.  

Ziekten 

Over de hele stad is een toename te zien van het aantal meldingen. Dat past in een landelijke toename van vooral de bruine, maar ook de zwarte rat, aldus de gemeente. Die hangt weer samen met strengere regels voor het buitengebruik van gif. Sinds 2015 mogen vrijwel alleen nog vallen en klemmen worden gezet. 

De gemeente kondigt een plan van aanpak aan. Ze gaat niet langer alleen reageren op meldingen, maar actiever inzetten op beheersing. Bewoners worden opgeroepen omzichtig om te gaan met opbergen van voedsel in en rond de woning, geen afval naast containers te plaatsen en geen brood en ander voedsel te strooien voor vogels. Ook moeten defecte rioleringen zo snel mogelijk worden gerepareerd. 

Tilburg e.o.