Volledig scherm
© Taina Monteiro

Tilburg strenger voor autoverhuurbedrijven en belwinkels

TILBURG – Tilburg gaat extra letten op autoverhuurbedrijven nadat afgelopen zomer uit onderzoek duidelijk werd dat huurauto’s populair zijn bij criminelen. Maar burgemeester Noordanus heeft zijn vizier ook gericht op andere 'risicovolle' sectoren waar vermoedens van misstanden zijn. Hij wees daarbij in de gemeenteraad maandagochtend nadrukkelijk op belwinkels en 'bling-bling-zaken'.

Tilburgse autoverhuurders moeten een vergunning aanvragen die kan worden geweigerd als ondernemers niet door een integriteitstoets komen. De vergunning kan weer worden ingetrokken als de ondernemer betrokken is bij strafbare feiten of van slecht levensgedrag is, staat in een aangepaste verordening waar de gemeenteraad in haar vergadering van 19 december nog over moet beslissen.

Tilburg telt 56 autoverhuurbedrijven en dat zijn er relatief veel. Tientallen bedrijven zijn volgens burgemeester Peter Noordanus niet aangesloten bij de brancheorganisatie BOVAG.

Uitbreiden
De politie voerde afgelopen zomer controles uit bij enkele verhuurbedrijven en trof drugsresten en wapens aan in huurauto’s. Tilburg past de strengere regels als eerste toe op de autoverhuurbranche en wil de vergunningplicht later mogelijk uitbreiden naar andere risicovolle sectoren, zei de burgemeester maandag in de gemeenteraad. Hij wees op de aanloopstraten in de stad met belwinkels en 'bling-bling-zaken'.

Bevoegdheid
De raad besluit in haar vergadering van 19 december of Noordanus de bevoegdheid krijgt. Meerder partijen waaronder OPA, Voor Tilburg en LST, zijn zeer kritisch. Zij vroegen zich af of de aanpak niet leidt tot willekeur bij beoordeling van ondernemers of branches en noemden de omschrijvingen in de APV te vaag.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.