Buddy Monique Buster en een trotse loper Bradley van Dun van Amarant
Volledig scherm
Buddy Monique Buster en een trotse loper Bradley van Dun van Amarant © Andrea van Dael

Tilburg Ten Miles 4 You is er dit jaar voor het eerst speciaal voor mensen met een beperking

TILBURG - De Tilburg Ten Miles 4 You is een nieuw onderdeel van de Ten Miles. Het is een toevoeging en wil nog meer mensen laten genieten van het evenement. '4 you' is bedoeld voor mensen die alleen, dan wel met hulp, het 5 kilometer parcours anders willen afleggen. Mensen met een beperking, zoals demente ouderen, jongeren van Amarant, rolstoelers. Maar ook skate er een moeder achter haar kinderwagen mee.

‘De eerste keer Tilburg Ten Miles 4 you is met júllie! Je buddy leidt je over het leuke parcours’, schalt door de speakers bij de start aan de Burgemeester Brokxlaan. Het startschot klinkt en daar rent of rolt de eerste groep sporters die aangepast willen meedoen aan het 5 kilometer parcours. Onder hen mensen in een rolstoel, scootmobiel, met een licht verstandelijke beperking, dementie of met blindheid. Maar ook skate er een moeder mee achter haar kinderwagen. Er zijn twee rondes met twee vaste snelheden. Er mag alleen zes kilometer per uur of tien kilometer per uur worden voortbewogen.

Vast tempo

De landelijk bekende wheeler Raffaële Orrú (28) klapt vanaf de zijlijn voor vrienden. ,,Maar eigenlijk worden wheelers hier niet serieus genomen. Het is nu geen wedstrijd. Je wilt toch in je eigen tempo je eigen record verbreken? Tot enkele jaren terug mochten wheelers nog meedoen met de City Run van de Ten Miles. Ik rijd 21 kilometer per uur, dus deelname bij dit onderdeel was weinig zinvol.” Over twee weken rijdt Orrú in de marathon van Berlijn. De Tilburger: ,,In Berlijn, Rome, Londen en New York kunnen wheelers deelnemen. Als Ten Miles duidelijke regels stelt, is de veiligheid gewaarborgd.”

Nieuw

Voor Tilburger Bradley van Dun (17) van Amarant was dit onderdeel juist een buitenkans. ,,Rennen is nieuw voor mij, dus gaaf om dat in een rustig parcours te kunnen doen. Door het aanmoedigen hield ik het vol. Mijn moeder wacht op een terrasje.” Zijn buddy Monique Buster (42) uit Breda: ,,Bij Ten Miles 4 you kunnen Amarant-cliënten die snel overprikkeld zijn, deelnemen. We zijn met veertien deelnemers. Ik hoop wel dat er volgend jaar nog een derde verplichte snelheid komt, tussen de zes en tien kilometer per uur.”

Quote

Ik denk dat we volgend jaar zeker ermee doorgaan

Jolande Grijsbach

Jolande Grijsbach (59) van Ten Miles is enthousiast over het verloop. ,,Nu kunnen veel meer mensen deelnemen aan dit sportevenement. Ik denk dat we volgend jaar zeker ermee doorgaan. En nee, bij de Ten Miles kunnen we het organisatorisch en veiligheidstechnisch niet aan om wedstrijdwheelers te laten deelnemen. Dat was een bewuste keuze.”

Aangepast meedoen aan een nieuw onderdeel op het 5 kilometer parcours
Volledig scherm
Aangepast meedoen aan een nieuw onderdeel op het 5 kilometer parcours © Andrea van Dael

Tilburg e.o.