Volledig scherm
Tilburg onderzoekt de mogelijkheid om via boa's fietsendieven de voet dwars te zetten. © anp

Tilburg wil fietsendieven vernieuwend opsporen

TILBURG - Tilburg onderzoekt of het op een vernieuwende manier fietsendieven de voet kan gaan dwarszetten. Buitengewoon opsporingsambtenaren gaan dan met een 'track-and-trace-zender' op zoek naar gestolen tweewielers. 

Een proef met dat systeem is met groot succes uitgevoerd in Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel. Burgemeester Weterings zegde maandag burgerraadslid Anton Kwantes (Lokaal Tilburg) toe te onderzoeken om de werkwijze voor Tilburg over te nemen. ,,De proef in Barneveld is dusdanig aantrekkelijk dat we daar zeker naar gaan kijken." 

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) staan in die aanpak verbinding met de meldkamer van FRIS Nederland, een samenwerkingsverband van overheden, verzekeraars, fabrikanten en politie. Alle gestolen goederen die zijn voorzien van een chip staan daar geregistreerd. Op die manier zijn vrijwel alle gestolen fietsen in de Barneveldse proef teruggevonden. 

Prioriteiten

Ook in Tilburg is fietsendiefstal een grote bron van ergernis, zei Weterings. ,,De politie pakt die wel degelijk projectmatig aan en werkt soms ook samen met boa's. Maar in het kader van prioriteiten is er te weinig capaciteit voor deze vorm van criminaliteit."

De politie nam afgelopen maandag nog 17 vermoedelijk gestolen fietsen in beslag bij een inval in woning in het centrum van Tilburg. Daar voerde een lokfiets de recherche naar de verdachten. 

Tilburg e.o.