Volledig scherm
Tilburg Nieuwbouwwijk Willemsbuiten; ook de volgende fases nog met gasaansluiting? © Beeld werkt

Tilburg wil nieuwbouw direct al gasloos: 'eis in projecten waar we grond voor uitgeven'

TILBURG - Alle nieuwbouw die nu in Tilburg in de pijplijn zit moet in beginsel al gasloos worden gerealiseerd. Anders weigert de gemeente een omgevingsvergunning.

Vooruitlopend op landelijke wetgeving schakelt Tilburg nu al over op gasloos nieuw bouwen. ,,Lopende projecten die nog geen omgevingsvergunning hebben moeten alsnog aardgasvrij ontwikkeld worden. Deze partijen worden spoedig geïnformeerd", schrijven B en W aan de gemeenteraad.

De gemeente hanteert dezelfde lijn als de Tweede Kamer: geen gasaansluiting 'tenzij er zwaarwegende redenen zijn van maatschappelijk belang'. ,,Dat gaat dus niet om het belang van een ontwikkelaar of de gemeente", zegt wethouder Berend de Vries (D66, wonen, duurzaamheid). De nieuwe wetgeving gaat naar verwachting in per 1 januari 2019.

Zorgvuldig

De gemeente gaat zorgvuldig te werk, benadrukt De Vries. ,,We gaan niet rommelen in projecten waarvoor al koopovereenkomsten zijn gesloten. Waar wij zelf grond uitgeven, kunnen we gasloos als eis stellen. In andere gevallen gaan we actief proberen bouwers en ontwikkelaars te overtuigen: een gasnet wordt in 40 jaar afgeschreven, daarin nu nog investeren is in principe onrendabel."

Dat kan er vooral om spannen bij lopende projecten als Willemsbuiten en Koningsoord (Berkel-Enschot) of Den Bogerd (Udenhout), waar vaak al fors is geïnvesteerd in gasinfrastructuur. De Vries: ,,Per fase en per geval bezien we met netbeheerder Enexis en ontwikkelaars wat mogelijk is." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.