Volledig scherm
Emissieloos doelgroepenvervoer in 2025. © Dreamstime

Tilburg zet in op schoon taxivervoer doelgroepen

TILBURG - Het taxivervoer voor speciale doelgroepen moet in de regio in 2025 emissieloos zijn. Dat betekent dat belangstellende bedrijven vanaf nu elektrische voertuigen moeten gaan aanschaffen. 

Het gaat om taxivervoer voor bij voorbeeld leerlingen in het speciaal onderwijs of voor mensen met een beperking. B en W. hebben besloten op 11 oktober een bestuursakkoord te tekenen. Ook een groot aantal andere gemeenten doet daaraan mee. 

In Groningen en Zwolle is zogeheten zero emissie doelgroepenvervoer al een feit.  Op korte termijn leidt volledig emissieloos rijden waarschijnlijk echter tot hogere kosten, zo leert de ervaring daar.  

Duidelijkheid

De regio Tilburg - ook omliggende gemeenten doen mee - mikt nu op de ingangsdatum van de nieuwe concessie in 2024. Dat schept nu al duidelijkheid voor de markt, aldus B en W. ,,Bij vervanging van voertuigen kunnen al zero emmissie voertuigen worden aangeschaft." Dat kunnen batterij-elektrische voertuigen zijn of waterstof-elektrische met brandstofcel. 

Tilburg stelt voorloper te zijn op het gebied van 'elektrificatie van mobiliteit'. In 2014 is een akkoord gesloten om vanaf 2025 het bevoorraden van de binnenstad emissievrij te maken. Afgesproken is dat in datzelfde jaar ook het (stads)regionaal openbaar vervoer schoon is.  

Tilburg e.o.