Volledig scherm
De Tilburgse hoogleraar Pieter Tops tijdens het symposium over de ondermijnende criminaliteit in Leusden. © Cees Wouda

Tilburger Pieter Tops: 'Overheid is nu
niet opgewassen tegen onderwereld'

LEUSDEN - Het justitieel apparaat in Nederland is nu niet opgewassen tegen de onderwereld. Dat zei de Tilburgse hoogleraar Pieter Tops woensdagmiddag op een symposium in Leusden. 

Tops stelde dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dinsdagmiddag 'niet de goede tekst' sprak toen hij betoogde dat Nederland bezig is met een 'succesvolle bestrijding van de georganiseerde misdaad en drugscriminaliteit'.  Grapperhaus reageerde op waarschuwingen van de politiebond NPB dat Nederland op weg is om een 'narcostaat'  te worden. 

Verwaarloosd

Op het door Binnenlands Bestuur georganiseerde symposium stelde Tops dat gemeenten veel alerter zijn op ondermijnende criminaliteit, maar dat de slagkracht van het 'justititeel systeem' hem grote zorgen baart. ,,Alle instanties die daar mee te maken hebben - politie, justitie, rechtspraak - zijn de laatste tien jaar verwaarloosd. Daar is simpelweg te veel op bezuinigd."

Quote

De samenle­ving heeft de heilige plicht om de criminelen terug te dringen

Pieter Tops, hoogleraar

Fooi

Tops, hoogleraar bestuurskunde, heeft zich de laatste jaren vastgebeten in het vraagstuk van de georganiseerde misdaad. De bedragen die het nieuwe kabinet heeft uitgetrokken om de drugscriminaliteit aan te pakken, vindt hij veel te laag. ,,Er is honderd miljoen voor een ondermijningsfonds. Dat is mooi, maar als het bij een eenmalig bedrag blijft is het niks. Dan is het een fooi. De samenleving heeft de heilige plicht om de criminelen terug te dringen. Het is goed dat er nu een beweging van onderop op gang is gekomen, maar die zal vastlopen als de centrale overheid de criminelen uiteindelijk niet aan weet te pakken." 

Ook Brabantse bestuurders, die het kabinet eerder vroegen om een 'strijdkas' van 150 miljoen voor de aanpak van de drugscriminelen in deze provincie, vinden dat er meer geld op tafel moet komen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.