Volledig scherm
Burgemeester Noordanus van de gemeente Tilburg. © Bart Maat

Tilburgers mogen meedenken bij zoektocht naar nieuwe burgemeester

TILBURG - Niet alleen de politiek, maar ook alle Tilburgers worden betrokken bij de zoektocht naar de nieuwe burgemeester van Tilburg. Samen met een communicatiebureau gaat de gemeente op zoek naar wat Tilburgers belangrijke eigenschappen vinden voor een burgemeester.

De gemeente deelde vrijdag de procedure die ze volgt in het vinden van een vervanger van Peter Noordanus. Hij kondigde vorige maand aan dat hij per 1 oktober zijn functie neerlegt. Hij is ruim zeven jaar burgemeester geweest van Tilburg.

Poll

Tilburgers moeten zelf nieuwe burgemeester kunnen kiezen

  • Eens (82%)
  • Oneens (18%)
564 stemmen

Om een nieuwe burgemeester te vinden moet er eerst een profielschets gemaakt worden, met daarin de belangrijkste eigenschappen waaraan hij of zij moet voldoen. Communicatiebureau Attacom gaat namens de gemeenteraad spreken met Tilburgers. Een vertrouwenscommissie gaat ondertussen rond de tafel met partijen als de politie Zeeland West-Brabant, de Veiligheidsregio, economisch samenwerkingsprogramma Midpoint en een burgemeester uit de regio.

Zie ookNoordanus groeide uit tot 'de crimefighter van het zuiden'

Procedure
De profielschets wordt uiteindelijk tijdens de raadsvergadering van 3 juli vastgesteld en aan de commissaris van de koning overhandigd die zorgt voor een officiële vacature waarna mensen kunnen solliciteren. De vertrouwenscommissie besluit daarna welke kandidaten op gesprek mogen komen en welke twee er geselecteerd worden. De gemeenteraad kiest tot slot de kandidaat die als nieuwe burgemeester van Tilburg wordt voorgedragen.

Tilburg e.o.