Volledig scherm
In Tilburg en andere grote steden wonen mensen veel in appartementen, die gemiddeld veel kleiner zijn © Beeld Werkt

Tilburgers wonen het kleinst, terwijl de huizen bij de buren gemiddeld de helft groter zijn

interactieve kaartTILBURG - Van alle Brabanders wonen mensen in Tilburg gemiddeld in de kleinste huizen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Opvallend is dat mensen in de buurgemeenten tot wel de helft ruimer wonen. 

Tilburgers leven gemiddeld op 112 vierkante meter. Dat is net wat kleiner dan het landelijk gemiddelde van 119 vierkante meter. Iets wat overigens geldt voor alle grote Brabantse steden. In Breda (113 m²) en Den Bosch en Eindhoven (115 m²) woont men bijna net zo groot. Dat komt vooral omdat veel mensen in de steden in appartementen wonen, die gemiddeld een stuk kleiner zijn dan woningen. 

Tilburgers wonen daardoor heel wat kleiner dan de 'buren' in Haaren en Hilvarenbeek, waar veel meer ruimte is voor een flink huis. Gemiddeld wonen ze daar op respectievelijk 171 en 170 vierkante meter. 

Amsterdam

Overigens wonen de Brabanders buiten de grote steden gemiddeld groter dan het landelijk gemiddelde. Dat komt mogelijk omdat in de laatste jaren vooral kleine woningen zijn bijgebouwd. Ook wordt het landelijk gemiddelde flink omlaag gehaald door grote steden in de Randstad. Vooral Amsterdam is daar debet aan. Gemiddeld woont iemand in de hoofdstad op 76 vierkante meter. 

Hoe groot mensen in jouw gemeente wonen zie je in de kaart hieronder. 

Tilburg e.o.