Volledig scherm
Ronald Heidanus en Inge van de Goor, Jonah (petje), Feie en Leiah wordejn vrijdagmiddag uitgezwaaid bij baisschool De Elzen. © Beeld werkt

Tilburgs gezin begint camperreis door Scandinavië voor beter onderwijs

TILBURG - 'Ik voelde me even vast in een vrij land', zei hij. ,,Maar we gaan tóch", zei zij. Het was luttele minuten nadat de leerplichtambtenaar in Tilburg 'dat kan niet' had uitgesproken. Maanden later blijkt het toch te kunnen: Inge van de Goor (40) en Ronald Heidanus (38) en hun drie kinderen gaan er vrijdagmiddag om 15 uur vandoor. Even dan: een half jaar.

Hutjemutje in een vorig jaar aangeschafte camper zetten de Tilburgers vanaf het plein bij basisschool De Elzen koers naar Scandinavië. Denemarken, Zweden en Noorwegen gaan ze doorkruisen. Ze gaan er onderzoeken over hoe opvoeding en onderwijs er vorm krijgen. Inspiratie opdoen en met anderen delen. Gedreven door nieuwsgierigheid naar hoe je elk kind de ruimte kunt geven zichzelf te zijn.'Education On Tour' staat op de camper en de website waar ze te volgen zijn. 

Op negen scholen verdeeld over de drie landen zijn Feie (11), Jonah (9) en Leiah (6) welkom om deel te nemen aan het onderwijs, steeds twee weken lang. Hun ouders kijken en beleven mee. Via blogs en filmpjes gaan ze de ervaringen overdragen naar Tilburg en wie verder ook maar interesse heeft. Er komen artikelen in een tijdschrift, ze hopen tot een documentaire te komen, en een boek. 

Inge nam er onbetaald verlof voor op bij het Mill-Hillcollege in Goirle, waar ze docent beeldende vakken is. Ronald zegde zijn baan op als ondersteuningscoördinator van een school in Etten-Leur. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.