Volledig scherm
Jan van Beurden. © Gemeente Tilburg

Tilburgs raadslid stapt uit vertrouwenscommissie: 'Ik wil niet aangewezen worden als potentiële lekker'

TILBURG - Jan van Beurden is uit de vertrouwenscommissie gestapt voor de selectie van een nieuwe burgemeester voor Tilburg. Hij wil niet het risico lopen om aangewezen te worden als 'potentiële lekker', schrijft hij een een brief aan de commissie. 

Van Beurden, enig raadslid van Optimistisch Politiek Actief, verwijst naar de stigmatisering van het Bossche raadslid Sjef van Creij die dinsdag van zijn bed is gelicht op basis van een verdenking van lekken over de procedure in de provinciehoofdstad. Van Beurden acht zichzelf goed in staat om de uiterste geheimhouding te betrachten, maar wil het risico niet lopen 'mocht het ook in Tilburg tot een onbedoeld, ongewild en ongewenst lekkende situatie komen.'    

Van Beurden verwijst indirect naar de berichten dat Jan Hamming zich op het laatste moment terugtrok voor Den Bosch. Volgens hem wordt met twee maten gemeten. ,,Het feit dat een burgemeesterskandidaat op twee paarden wedt en vervolgens een eerste keus links laat liggen 'op de dag des oordeels', schijnt minder ernstig te zijn dan dat die twijfelachtige gang van zaken aan het licht komt."

Als 'democraat en liefhebber van open en eerlijke processen' kan Van Beurden zich moeilijk vinden in de zwaarte die wordt toegeschreven aan de vertrouwelijkheid in deze procedure. ,,Er wordt een soort mantel van mist gedrapeerd rond het hele proces."  

Tilburg e.o.