Volledig scherm
3D-printer in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis met links traumachirurg Mike Bemelman en rechts arts-onderzoeker Lars Brouwers van NAZB. © Dolph Cantrijn

Tilburgs ziekenhuis gebruikt 3D-printer voor ingewikkelde operaties (video)

TILBURG - Dokters die een ingewikkelde operatie moeten uitvoeren, gebruiken in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) voortaan eerst de 3D-printer. Daarmee kunnen zij zich beter voorbereiden.

Met de 3D-printer wordt op basis van scans kopieën gemaakt van echte botten en gewrichten. Voor de dokter gaat opereren kan hij het 3D-model uitgebreid bestuderen.

Tot voor kort moesten artsen het doen met de scans. Die geven weliswaar informatie, maar nooit zoveel als een 3D-model, aldus traumachirurg Mike Bemelman van het ETZ. ,,Een 3D-print is opgebouwd uit 400 plaatjes."

Tijdrovend
De prijs voor 3D-prints (in plastic) is de afgelopen jaren flink gedaald. Dat is één van de redenen dat alle chirurgen in Tilburg er nu gebruik van kunnen maken. Het printen is nog wel relatief tijdrovend. Zo kost het in 3D afdrukken van een bekken ongeveer zestien uur. In bijgaande video is het printen versneld weergegeven.

Lees in het Brabants Dagblad van donderdag meer over de 3D-printer in Tilburg en toepassingen in andere ziekenhuizen.

Een versnelde weergave van het printen van een bekken in een 3D-printer. Bron: Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ).

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.