Volledig scherm
Schoolschrijver Eus Roovers tijdens het open podium. Leerlingen van basisschool Panta Rhei lezen verhalen voor. © BD

Tilburgse basisschool neemt afscheid van Schoolschrijver: 'Humor werkt bij taal altijd'

TILBURG - Zelfportretten met een wolk van woorden, fantasiedieren en interviews, zo maar een greep uit de lessen van Schoolschrijver Eus Roovers. Donderdag konden de kinderen van basisschool Panta Rhei tijdens een open podium afscheid nemen van 'hun' Schoolschrijver, onder meer met taal en tekenen. 

,,Wie denkt dat dit saai wordt?" Het was de eerste vraag die Schoolschrijver Eus Roovers stelde aan de leerlingen van de basisschool waar hij taalles aanbood. Toen waren er een paar leerlingen die hun vinger opstaken. Dezelfde leerlingen presenteerden donderdagmiddag hun verhalen. 

,,Ik ben niet zo van het in de belangstelling staan. Vandaar het open podium", vertelt Roovers met een lach terwijl de hele school aanwezig is bij de presentaties. ,,Maar als je ze dan voor je ziet, is dat toch wel bijzonder. Ik ben vanaf februari al op school, waardoor ik echt een band met de kinderen heb kunnen opbouwen."

Groep 4 tot 8

Als Schoolschrijver hielp Roovers de leerlingen van groep 4 tot groep 8 met het ontwikkelen van hun taalniveau. Niet alleen maar boeken lezen, maar vooral leren om creatief met taal en schrijven om te gaan. ,,Je wilt de kinderen wel sterker in taal maken, maar het belangrijkste vind ik plezier. Als ik gok op lol hebben, komt de taalsterkte vanzelf wel. En humor, dat werkt altijd. Ik vind het belangrijker dat de kinderen me grappig vinden, dan dat ik de beste kinderboekenschrijver ben." 

Dit plezier is te zien wanneer een groep kinderen tijdens het open podium laat zien wat ze allemaal geleerd hebben. Zo worden er stukjes voorgelezen uit fictieve dagboeken uit 2038, worden er zelfgeschreven verhalen verteld en is er een interview.  

Priscilla (9) vertelt vijf weetjes over zichzelf. Vier hiervan zijn waar, één ervan is fictie. Want echte schrijvers verzinnen ook, zegt Priscilla. ,,Mijn leukste herinnering aan dit jaar is de gymles. En wat ik nooit meer ga vergeten? Het bezoek van de Schoolschrijver." Er gaat een applausje door de zaal. Meerdere kinderen knikken: ook zij zullen Roovers niet snel vergeten. 

Toch is het nu echt tijd om afscheid te nemen. ,,Nu eerst vakantie", roept Roovers. Daarna hoopt de Schoolschrijver met een nieuwe school aan de slag te gaan. Maar nooit meer langskomen bij deze klassen? ,,Als Panta Rhei mij vraagt om terug te komen, zeg ik meteen ja." 

Tilburg e.o.