Tilburgse Braboneger wordt weer gewoon Steven Brunswijk

TILBURG - Steven Brunswijk gaat waarschijnlijk nog dit jaar stoppen met het gebruik van zijn bijnaam Braboneger. Dat verklaarde hij tijdens  IepenUP Live: Frysk Black, een Friese talkshow. De naam is volgens hem niet langer een brug tussen wit en zwart, maar meer een kloof. ,,Ik groei niet meer."

De uitzending in het Friese programma ging over een donkere huidskleur en regionale identiteit. Naast Braboneger Brunswijk waren ook Sima Rouse, Andrew Makkinga en onder meer Orlando Uitenwerf, of wel de 'zwarte Jannes' te gast.

Quote

Dat accent is grappig, kun je niet iets in het Brabants zeggen.

Bedenker van naam Braboneger
Volledig scherm
Steven Brunswijk in de Friese talkshow. © Iepen Up

Brunswijk zei woensdag zelf nooit bewust voor de naam te hebben gekozen, maar dat deze werd een jaar of acht geleden verzonnen door een Rotterdams-Surinaamse vriend: ,,Die zei 'dat accent is grappig, kun niet iets in het Brabants zeggen'. Dat heb ik gedaan." Volgens Brunswijk heeft die jongen het toen met zijn toestemming op internet gezet en daar de naam Braboneger aan gekoppeld. 

Sindsdien maakt Brunswijk met zijn vette Tilburgse accent furore op Youtube, in allerhande tv-programma's en ook in een eigen theatershow. ,,Maar die naam heb ik zelf nooit gekozen."

Grotere brug

 ,,Nu merk ik dat het een grotere brug is dan een overeenkomst tussen wit en zwart. Die naam gaat daarom verdwijnen, misschien dit jaar al. Geleidelijk aan hoor, ik moet ook mijn website nog aan laten passen. Ik stop er niet mee omdat ik zwicht voor die kleine groep die altijd zeurt over die naam, maar puur om een brug te zijn tussen wit en zwart. Maar ik merk dat die naam nu eerder een kloof vormt.  Dat heb ik af en toe bij radio- of tv-programma's, zoals laatst tijdens een uitzending van Pauw. Dan zijn ze bijna opgelucht als ze me geen Braboneger hoeven te noemen, maar gewoon Steven kunnen zeggen."

,,Ik kom ook niet verder met die naam", zo licht de joviale Tilburger toe. ,,Ik ben nu 34, vooral zakelijk zit ik er een beetje mee aan mijn plafond. Ik ben bezig met een nieuw serieus theaterprogramma; 'Van slaaf tot meester'. Dat is geen programma van Braboneger, maar van Steven Brunswijk.  Er zitten wel grappen in, maar niet meer van die kwajongensdingen van Braboneger". 

Een van de Braboneger-sketches, over carnaval:

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.