Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Tilburgse coffeeshops: meer aanloop van arbeidsmigranten en Belgen

TILBURG - Loopt het storm bij de elf Tilburgse coffeeshops nu de buitenlanders per maart weer welkom zijn? Nee en dat wordt ook niet verwacht, zeggen coffeeshophouders. Al rekenen ze erop dat er meer Belgen en arbeidsmigranten een joint komen kopen.

Met name die laatste groep zorgde vaak voor 'veel gedoe', aan de deur, zeggen zowel Gijs van Schijndel (The Grass Company) als Willem Vugs (Coffeeshop Toermalijn). 

Tot vandaag gold de regel dat alleen inwoners van Nederland (ingezetenen) in de Tilburgse coffeeshops terecht konden. Burgemeester Theo Weterings laat die regel nu bij wijze van proef van een half jaar los waardoor ook buitenlanders weer welkom zijn. 

Arbeidsmigranten die hier tijdelijke verblijven konden afgelopen jaren aan de hand van twee verschillende gemeentelijke documenten  - afhankelijk of ze hier korter of langer dan 4 maanden wonen en werken - toegang krijgen. Vugs: ,,Dat maakte het heel ingewikkeld en leidde vaak tot frustraties aan de deur. Dit is voorbij en dat is een grote winst."

Polen

The Grass Company, met twee coffeeshops in Tilburg, houdt cijfers van bezoekers bij. Vorig jaar werden 5000 buitenlanders geweigerd, aldus Van Schijndel. ,,Polen waren de grootste groep: 700 keer. Gevolgd door Belgen (600) en Duitsers (300)."

Weken waarin de meeste buitenlanders werden geweigerd waren in de kermis en de zomer, maar ook tijdens een festival als het Netherlands Deathfest. Dat vindt van 2 tot en met 4 maart voor de derde keer plaats in popcentrum 013. Naar verwachting gaat dit komend weekend tot extra drukte bij de coffeeshops leiden. Van Schijndel: ,,Die bezoekers mogen dit keer gewoon naar binnen."

Eerder gaf Tilburg bij diverse grotere festivals in de stad, waar veel buitenlanders op af kwamen, een tijdelijke 'wiet-ontheffing'. Die experimenten verliepen succesvol. Reden voor burgemeester Weterings om met een langere proef te komen. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.