Volledig scherm
Filmmaker Leonard Retel Helmrich krijgt een koninklijke onderscheiding van burgemeester Theo Weterings van Tilburg. © Anton Retel Helmrich

Tilburgse filmmaker Leonard Retel Helmrich is nu Ridder

VIDEOTILBURG - Filmmaker Leonard Retel Helmrich (58) is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse leeuw. Hij kreeg deze onderscheiding dinsdag uit handen van burgemeester Weterings tijdens de vertoning van de documentaire 'Klanken van Oorsprong' in Cinecitta. Deze film over muzikanten met Indonesische roots maakte Retel Helmrich met zijn zus Hetty Naaijkens. 

Retel Helmrich is regisseur, producer en editor van films en documentaires. Zijn eerste film is het 'Phoenix Mysterie', die speelde in Tilburg. Hij ontwikkelde een eigen filmtechniek, de Single Shot Cinema, waarmee het mogelijk is om een film of scène op te nemen in één shot. 

Stand van de Zon

De filmmaker maakte het drieluik 'Stand van de Zon', Stand van de Maan'en Stand van de Sterren' waarin hij in Indonesíë twaalf jaar lang drie generaties uit dezelfde familie volgde. Hij is ook lid van de Amerikaanse Oscar Jury. 

De filmmaker kampt met zijn gezondheid. Ruim een jaar geleden zakte hij tijdens het maken van de documentaire 'The long season',  over een vluchtelingenkamp in Libanon, in elkaar tijdens het hardlopen.  Hij hield er een hersenbeschadiging aan over en is aan het revalideren. Op documentairefestival  IDFA won 'The long Season' de prijs voor beste Nederlandse documentaire. 

Volledig scherm
Filmmaker Leonard Retel Helmrich © Collectie Familie Retel Helmrich
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.