Volledig scherm
Bewerkte foto van Marie-Jes van Ierlant op 12-jarige leeftijd. © Marie-Jes van Ierlant

Tilburgse Marie-Jes, 12 jaar tijdens de oorlog, vertelt aan jeugd van nu via Instagram

TILBURG - Ze heet Marie-Jes, is 12 jaar, woont in de Heuvelstraat in Tilburg en ervaart het dagelijks leven in de Tweede Wereldoorlog. Een maand lang vertelt ze er dagelijks over. Op Instagram. Belevenissen van toen, via een medium van nu.   

Volledig scherm
De cover van het stickerboek voor leerlingen uit de groepen 7 en 8. © Stadsmuseum Tilburg

Zo probeert het Stadsmuseum Tilburg vanaf 3 april basisschoolleerlingen mee te laten leven met dit deel van de Tilburgse historie. Dat gebeurt in aanloop van de herdenking van oorlogsdoden en de viering van de bevrijding op 4 en 5 mei. 

Het Instagram-account @mariejestilburg is gebaseerd op de belevenissen van Marie-Jes van Ierlant, inmiddels 89 jaar oud. Haar persoonlijke ervaringen, herinneringen en verhalen worden aangevuld met historische feiten en archiefmateriaal. Het account is ook te volgen onder de hashtag  #wijherdenkenenvieren.

Het project past volgens het Stadsmuseum prima bij een nieuw lesprogramma voor groep 7 en 8 van Tilburgse basisscholen. Daar hoort ook een stickerboek bij  met plaatselijke oorlogs- en verzetsverhalen en verwerkingsopdrachten. ,,We willen een jonge doelgroep bereiken, het gesprek aanwakkeren en geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden”, zegt projectleider Berny van de Donk. 

Stadsmuseum Tilburg ontwikkelde het lesprogramma op verzoek van gemeente Tilburg, het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei Tilburg en het Oranje Comité Tilburg. Dit jaar proberen zeven basisscholen het nieuwe lesprogramma uit. Volgende jaren kunnen meer scholen in Tilburg meedoen.

Aan het Instagram-project werkte het Tilburgse online campagne-bedrijf LiveWall Group mee. Het stickerboek is gemaakt door Ontwerphaven en Buro Vonkstof. Ook bevat het tekeningen van Jeroen de Leijer. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.