Volledig scherm
Molenaar Hub van Erve uit Tilburg aan het werk in de Kerkhovense Molen in Oisterwijk. © Jan Klerks

Tilburgse molenaar blij met plek voor ambacht op UNESCO-lijst: 'Zonder ons heb je geen bal aan molens'

JEJU/ TILBURG - Molenaar Hub van Erve uit Tilburg is door het dolle heen. Hij was donderdag aanwezig bij de vergadering van het Comité van het UNESCO-verdrag in Zuid-Korea, waar bekend is gemaakt dat het molenaarsambacht ingeschreven staat op de UNESCO-lijst voor immaterieel cultureel erfgoed. ,,Ik ben hartstikke blij en opgelucht dat het is gelukt." 

Van Erve is één van de voorvechters om dit voor elkaar te krijgen. Door inspanningen van Het Gilde van Vrijwillige Molenaars, Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders is het donderdag gelukt. ,,Dankzij deze vier verenigingen zijn we niet alleen nationaal, maar ook internationaal cultureel erfgoed", zegt de 67-jarige Tilburger.

Verrassing

De Tilburger, molenaar van de Kerkhovense Molen in Oisterwijk, reisde samen met andere molenaars af naar het Aziatische land. Hij werkte mee aan het plan om het molenaarsambacht op de UNESCO-lijst te krijgen. ,,We wisten dat het eigenlijk niet mis kon gaan, maar toch komt het als een verrassing", zegt Van Erve met een brede lach vanuit Zuid-Korea.

Quote

Ik ben hartstikke blij, trots en opgelucht. Het kon eigenlijk niet mis gaan, maar toch komt het als een verrassing

Hub van Erve.

Het UNESCO-comité is altijd heel kritisch bij het bekijken van de dossiers. Maar bij het dossier van de molenaars waren ze louter positief. ,,Niemand had vragen. We hoorden dat ons dossier als voorbeeld diende voor anderen. Andere landen waar nog molens staan, zoals Zweden, Estland en Duitsland, waren erg onder de indruk en zeer geïnteresseerd." 

Molenaarsambacht ontzettend belangrijk

Met de inschrijving op de immateriële erfgoedlijst hoopt Van Erve dat het molenaarsambacht behouden blijft. ,,We horen vaak van mensen dat de molens in het Nederlands landschap moeten blijven en de molens worden goed onderhouden. Maar zonder molenaars heb je er helemaal geen bal aan. Ze zijn ontzettend belangrijk", zegt de Tilburgse molenaar. 

Quote

We horen vaak van mensen dat de molens in het Nederlands landschap moeten blijven, maar zonder molenaars heb je helemaal geen bal aan molens

Hub van Erve

Gelukkig ziet Van Erve een groei in de belangstelling van het molenaarsambacht. ,,De toevoeging aan de UNESCO-lijst draagt daar alleen maar aan bij en dat is mooi." Ook internationaal groeit de interesse. ,,In 2020 houden we hier in Nederland een congres voor molenaars uit binnen- en buitenland." 

Vrijdag wacht de terugvlucht naar Nederland voor de in Zuid-Korea aanwezige molenaars. Van Erve: ,,Maar nu gaan we eerst de inschrijving vieren. Ik zit lekker aan een biertje. Proost!" 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.