Volledig scherm
De muurkrant in Tilburg. © Jasper Harthoorn

Tilburgse muurkrant wint verkiezing ‘Stuk van het Jaar’

TILBURG - Muurkrant nummer 29 uit 1979 van het Regionaal Archief Tilburg is zaterdagavond uitgeroepen tot ‘Stuk van het Jaar’. De activistische muurkrant, waarin problemen zonder blad voor de mond werden aangekaart, sprak het meest tot de verbeelding van de 48 inzendingen die meedongen naar de prijs en won met 7.000 stemmen. De bijbehorende geldprijs doneert het Regionaal Archief aan de Quiet Community.

Schrijfster Rosita Steenbeek reikte de landelijke prijs zaterdagavond uit tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Daarmee volgt de muurkrant de liefdesbrief van Romke Eefkes Zandstra op. De liefdesbrief van de Franse soldaat van Napoleon in 1811 won de vorige verkiezing in 2014.


Met de inzending van muurkrant 29 ‘Vette friet in Tilburg’ vestigde het Regionaal Archief Tilburg de aandacht op de links-activistische uitdaging van het gezag. Lokale politici werd de maat genomen en globale misstanden aangekaart. Tussen 1978 en 1985 verschenen 304 muurkranten in Tilburg. Het archief
voerde een maand lang ‘aksie’ om de krant weer onder de aandacht te brengen. Het Brabants Dagblad haakte hierop in en bracht vorige week een ‘eigen’ versie van een muurkrant uit.

Volledig scherm
Rosita Steenbeek, Jantje Steendam (Rotterdam), Gert-Jan de Graaf (Tilburg), Harm-Jan Luth (Vlaardingen) © RAT

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.