Volledig scherm
Coffeeshop Grass Company aan de Spoorlaan. © Hein Eikenaar/BD

Tilburgse oprichter The Grass Company blijft in Thaise cel

DEN HAAG – Johan van L. uit Tilburg, oprichter van de verdachte Brabantse coffeeshopketen The Grass Company, blijft in zijn Thaise cel. Nederland hoeft geen uitleveringsverzoek voor hem in te dienen, bepaalde de rechter in Den Haag dinsdag. The Grass Company heeft onder meer vestigingen in Tilburg en Den Bosch.

Johan van L. werd in juli aangehouden in Thailand nadat de Nederlandse politie de Thaise autoriteiten had gevraagd om de man te vervolgen voor witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Hij zit sindsdien onder erbarmelijke omstandigheden in een Thaise cel en probeerde met een kort geding uitlevering aan Nederland af te dwingen.

Volgens de Nederlandse rechter is er onvoldoende bewijs dat de informatie uit Nederland de directe aanleiding is geweest voor de aanhouding van de man, aldus de uitspraak dinsdag. De kans bestaat dat een eigen strafrechtelijk onderzoek van de Thaise autoriteiten de reden voor de arrestatie is geweest.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie is nog bezig met een onderzoek naar The Grass Company en diverse betrokkenen. Het bedrijf met coffeeshops in Tilburg en Den Bosch wordt in verband gebracht met georganiseerde criminaliteit. In juli waren er verschillende invallen, maar in Nederland is tot dusver niemand aangehouden.

Volledig scherm
© Tom van der Meer/BD

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.