Volledig scherm
Leden van de Satudarah vertrekken bij het het Justitieel Complex Schiphol. De rechtbank doet uitspraak in de civiele procedure waarin het Openbaar Ministerie vraagt om de Satudarah Motorcycle Club te verbieden. © ANP

Tilburgse president Angelo M. ‘wilde criminaliteit uit Satudarah bannen’: ‘Ik ben de vredesstichter‘

TILBURG - Angelo M., ‘president Europe’ van Satudarah, heeft dinsdag de Zwolse rechtbank verzocht om de voorwaarden van het verbod op Satudarah te versoepelen. De Tilburger wil met afdelingen in landen waar Satudarah niet verboden is vergaderen, zo werd duidelijk tijdens de regiezitting.

In Nederland zijn ‘Satudarah-gerelateerde activiteiten’ niet toegestaan. Angelo M. benadrukte op de zitting zijn rol als vredesstichter binnen de club.

Hij vroeg getuigen te horen die kunnen bevestigen dat hij besprekingen hield met onder meer de Hells Angels en Bandidos om de leden van al deze clubs met respect te laten omgaan. ,,Samen met deze clubs wilden we een wildgroei aan verschillende motorclubs voorkomen.’’

Verboden

Dinsdag dient een zogenaamde regiezitting van een strafzaak tegen de Tilburgse broers Angelo M. en Xanterra M en nog drie andere kopstukken van de motorclub Satudarah: Michel B., Paul M. en Redouan I.

De motorclub is door de rechtbank in Den Haag verboden. De vijf worden nu verdachte van deelname en leiding geven aan een criminele organisatie, wapenbezit en -handel, witwassen, drugshandel, afpersing en mishandeling. Zij ontkennen dit. Het strafdossier omvat duizenden documenten, 40 dossiermappen vol.

Enkelband

Michel B. draagt momenteel een enkelband en heeft een uitreisverbod, omdat hij vluchtgevaarlijk zou zijn. Het Openbaar Ministerie hield daar aan vast en vroeg het verzoek van B. af te wijzen. De Enschedeër ontkende dat hij vluchtgevaarlijk zou zijn.

“Ik houd me al vijf maanden aan alle voorwaarden. Ik kan dat bandje zelf ook wel afknippen. Maar ik heb geen enkel belang om te vluchten. Ik wil gewoon bij mijn gezin kunnen zijn. Ze gaan naar sport, naar zwemles. Nu mag ik ze niet eens even halen en brengen. En Sinterklaas, kerst en oud- en nieuw komen er aan…”

Waarheidsvinding

Volgens het Satudarah-kopstuk kon hij nu alleen zijn kinderen zien bij de sportschool en de McDonalds, en een hele enkele keer even in CenterParks, ‘maar ik heb daar ook niet steeds het geld voor’. B. vroeg de rechter om hem op z’n minst een uitzondering op het uitreisverbod te toe te staan voor Sint en Kerst.

De regiezitting van dinsdag was nodig om tot afspraken te komen over onder meer het horen van getuigen. De advocaten willen tientallen getuigen horen, ‘om zo aan waarheidsvinding te komen’. Het OM vindt de lijst met getuigen veel te omvangrijk.

Eenzijdig

Advocaat Nico Meijering betoogde daarop dat het Openbaar Ministerie de zaak wel ‘heel eenzijdig aanvliegt’. “Er is totaal geen oog voor wat bijvoorbeeld Angelo als ‘president world’ allemaal heeft gedaan om criminele gedragingen uit de club te bannen. Ik zou daar wel 200 mensen als getuige voor op kunnen roepen.”

Meijerink en collega Robert van ’t Land bepleitten vervolgens ook dat het verbod opgeheven moest op het ontplooien van ‘Satudarah gerelateerde activiteiten’ door de vijf verdachten. Ook dat is ook één van de voorwaarden voor hen om op vrije voeten te kunnen blijven in afwachting van het strafproces. 

Nu kunnen ze bijvoorbeeld niet met elkaar verleggen hoe nu verder met de club, als het verbod op Satudarah alsnog sneuvelt in hoger beroep.

Lastig

De verdachten verklaarden het lastig te vinden wat nu wel en niet ‘met hun broeders is toegestaan’. Zo mocht L. 12 weken geleden wel een aantal clubleden op bezoek krijgen, omdat hij net vader is geworden. Maar met diezelfde mannen ‘even een biertje drinken in een café mag dan weer niet’.

Het Openbaar Ministerie hield echter ook vast aan deze voorwaarde. “De club is verboden. Punt. Dus wat is de meerwaarde van het schrappen van deze voorwaarde”, zei de officier.

De rechtbank bepaalt later vandaag of de schorsingsvoorwaarden worden gewijzigd. Een inhoudelijke zitting in deze strafzaak is nog niet gepland.

Tilburg e.o.