Volledig scherm
© Eldridge Pentury

Tilburgse proef met regelluwe bijstand op losse schroeven

TILBURG - Het Tilburgse Vertrouwensexperiment, de proef met regelluwe bijstand, staat op losse schroeven. Staatssecretaris Klijnsma heeft op het allerlaatste moment een streep gehaald door de opzet in Tilburg.

De demissionaire staatssecretaris informeerde wethouder Erik De Ridder (CDA, Arbeidsmarkt) vrijdag per brief over haar bedenkingen. Voor de Ridder kwam dat als 'donderslag bij heldere hemel'. De gemeente is 1,5 jaar lang met Klijnsma (PvdA) in overleg geweest en stond op het punt met de proef van start te gaan.

De Ridder beslist dinsdag hoe het verder moet. Tilburg zou samen met Groningen, Utrecht en Wageningen het spits afbijten met proeven om de teugels te vieren. Aan de proef zouden 800 Tilburgse uitkeringsgerechtigden meedoen. Vraag is vooral of uitkeringsgerechtigden actiever, gezonder en gelukkiger worden als ze vrijer worden gelaten. De Ridder voelde zich eerder al fors beknot door Klijnsma. Zo mocht de onderzoeksgroep maximaal 199 euro bijverdienen zonder dat dat gevolgen heeft voor toeslagen. 

Tilburg e.o.