Luke is schoonmaker bij Just Clean
Volledig scherm
Luke is schoonmaker bij Just Clean © Beeld Werkt

Tilburgse schoonmaker: 'Alles wat smerig is kan schoon worden'

TILBURG - Er zijn van die klussen die bijna niemand wil doen. Toch zijn er mensen die ze oppakken, met overtuiging. Hun verhaal. Deze week schoonmaker Luke van den Boogert (32) van het Tilburgse bedrijf Just Clean.

,,Ik werk als schoonmaker overal en kom van alles tegen" vertelt Van den Boogert. ,,Van een net verbouwde woning tot aan een kraakpand. Binnen kom je de gekste dingen tegen. Menselijke ontlasting, dode dieren, maar over het algemeen is het bouwafval of stof. Er is niks dat ik smerig vind en alles wat smerig is kan schoon worden gemaakt."

Urine en ontlasting

Om duidelijk te maken dat zijn werk hard nodig is, komt de schoonmaker met een anekdote. ,,We hebben ooit twee kraakpanden leeg moeten ruimen. Daar lag rottend eten en stonden emmers met urine en ontlasting. Er waren verschillende jongens van ons die kotsend naar buiten kwamen, maar ik stond binnen doodleuk containers te bestellen. Toen kwamen mensen van vijf straten verder klagen over de lucht. Dan is het wel extreem."

Want linksom of rechtsom, de klus moet geklaard worden. En alles voor de tevredenheid van de opdrachtgever. "Over het algemeen krijg ik complimenten van klanten over het achtergelaten werk. Het is belangrijk om respect van de klant te krijgen, dat maakt het beroep leuk. Soms hoor ik ook 'gooi maar neer, dat ruimt de schoonmaker wel op', maar eigenlijk luister ik daar niet naar." 

Ondergewaardeerd

,,Het is en blijft een ondergewaardeerd beroep. Mensen denken dat het gaat om een bureau schoonmaken en een wc poetsen, maar er komt veel meer bij kijken. Bij Just Clean doen we veel aan specialistisch reinigen. Het zwaardere schoonmaakwerk. Met grote machines en gevaarlijke middelen."

Tilburg e.o.