Tilburgse studentenkamers bijna het goedkoopst

TILBURG/DEN BOSCH - Als het om woonlasten gaat, dan hebben studenten in Tilburg weinig aanleiding tot klagen. In deze stad vergt een studentenwoning namelijk gemiddeld 393 euro, slechts 4 van de 24 studentensteden in Nederland zijn goedkoper. Den Bosch, Eindhoven en Breda zitten rond het gemiddelde van 436 euro. Het duurst is Almere met 558 euro per maand.

Dit blijkt uit de gegevens van onderzoeksbureau Kenecs, dat ieder jaar de gemiddelde woonlasten (huur, gas water en licht en gemeentelijke heffingen) analyseert voor alle gemeenten met een hbo-instelling of universiteit.

Na Almere betalen studenten gemiddeld het meest per maand in Alkmaar (520 euro) en Haarlem (513 euro). In Alkmaar en Almere is weinig woonruimte voor studenten beschikbaar, wat waarschijnlijk de hoge lasten verklaart.

Het landelijke gemiddelde ligt op 436 euro, Breda zit naar net boven met 438 euro,  Eindhoven (436) en Den Bosch (431) zitten er net onder.

Volledig scherm
Een Nederlandse studentenkamer. © ANP

De hoogte van dit bedrag hangt sterk samen met de grootte van een studentenwoning: grotere kamers zijn over het algemeen duurder. Per vierkante meter betalen Amsterdamse studenten het meest. Iedere maand tikken zij gemiddeld 31 euro per vierkante meter af, tegenover een gemiddelde van 24 euro per vierkante meter.

Woonquote

Studenten met een woonruimte in Almere zijn ook relatief het grootste deel van hun inkomen kwijt aan woonlasten. De zogeheten woonquote, het percentage dat studenten maandelijks kwijt zijn aan huur afgezet tegen hun gemiddelde maandinkomen, is hier met 62 procent het hoogst van alle onderzochte gemeenten.

In Enschede en Dronten is dit zo'n 40 procent. In de Twentse studentengemeente en Dronten houden studenten dus relatief het meeste geld over, al telt de laatstgenoemde gemeente betrekkelijk weinig uitwonende studenten.

Nederland telt momenteel 712 duizend uitwonende studenten aan een hogere onderwijsinstelling. Uit een eerdere analyse van LocalFocus blijkt dat minder studenten in studentensteden op kamers gaan. Volgens Kences hangt dit sterk samen met het in 2015 ingevoerde leenstelsel.

Volledig scherm
Studentenkamer in Tilburg © Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Studentenkamer in Tilburg © Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Studentenkamer in Tilburg © Jan van Eijndhoven

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.