Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Erna Lammers

Tilburgse veelpleger blijkt onverbeterlijk

BREDA – Ze hebben het geprobeerd. Voor twee jaar lang werd de man in 2012 opgesloten in een kliniek waar ze veelplegers helpen hun problemen op te lossen, de zogenaamde ISD-maatregel. Zodat ze niet telkens weer opnieuw strafbare feiten plegen. Een 38-jarige Tilburgse veelpleger is echter onverbeterlijk.

Hij pleegde tot 2014 vooral veel zogenaamde vermogensdelicten, diefstallen in normale-mensentaal. Keer op keer werd hij gepakt tot hij in 2012 werd opgenomen. Maar daarna ging het gewoon weer mis. Hij kreeg alweer een voorwaardelijke straf van 30 dagen opgelegd en in april bedreigde hij in Tilburg iemand met een mes en gaf een ander een kopstoot.

'Zorgwekkend'
,,Dat het nu zelfs een geweldsmisdrijf is, vind ik wel zorgwekkend’’, zei officier van justitie Marieke Fimerius. Maar de man werkt totaal niet mee aan zijn herstel. Hij weigert begeleiding van de reclassering, hij komt niet op afspraken bij gedragsdeskundigen. ,,En daarom kan ik op dit moment ook niks anders dan kaal afstraffen’’, zei de officier.

Ze eiste 77 dagen cel en ook die 30 dagen van die voorwaardelijke straf. ,,Maar ik hoop dat hij tot inzicht komt dat het echt anders moet. Anders zit hij zo weer in de ISD.’’

De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.