Volledig scherm
Jo Janssens en Jan de Fyter wonen in de Vogeltjesbuurt. © Joris Buijs/Beeld Werkt

Tilburgse Vogeltjesbuurt is 'niet van de maffia'

TILBURG - Nee, De Tilburgse Vogeltjesbuurt is niet ten prooi gevallen aan gewetenloze drugscriminelen. In het deze week verschenen boek 'De achterkant van Nederland' wordt de suggestie gewekt dat de wijk in handen is van de drugsmaffia, maar de bewoners noemen dat onzin.

Ook de gemeente Tilburg en woningcorporatie Tiwos, eigenaar van de meeste woningen in de Vogeltjesbuurt, vinden dat het nu ontstane beeld over de wijk bijstelling verdient. ,,Natuurlijk speelt het probleem van de drugscriminaliteit ook in de Vogeltjesbuurt, maar niet meer dan in andere Tilburgse wijken", zegt wethouder Berend de Vries. Sinds de wijk in 2013 en 2014 grondig op de schop ging, gaat het een stuk beter in de Vogeltjesbuurt, meent hij. ,,Het zou jammer zijn als die winst nu weer verloren gaat door het boek".

The Godfather
In het boek, dat deze week veel publiciteit kreeg, wordt de 83-jarige Jo Janssens opgevoerd als The Godfather van de wijk. ,,Maar dat is een crimineel, ik niet. Ik ben echt niet van de maffia", zegt Janssens. Zijn 53-jarige buurtgenoot Jan de Fyter is evenmin gelukkig met de golf van negatieve publiciteit die na verschijning van het boek over de Vogeltjesbuurt heen rolde. ,,We willen onderhand af van ons asociale imago. Onze kinderen en kleinkinderen hebben daar nog steeds last van."

Tiwos-directeur Rene Scherpenisse zegt dat er sinds 2014 geen drugspand meer is gesloten in de Vogeltjesbuurt. ,,Het is prima om de vinger te leggen op de verwevenheid van boven- en onderwereld, maar in deze buurt zijn we nu net lekker bezig."

Tilburg e.o.