Volledig scherm
Een vluchtelingenfamilie uit Syrië bij aankomst in de opvang in de wijk Fatima. © Dolph Cantrijn

Tilburgse wijk Fatima na één week met 400 nieuwe vluchtelingburen

TILBURG - Onder de noemer 'Standplaats Fatima' heeft het Brabants Dagblad afgelopen zeven de dagen intensief gevolgd hoe 400 vluchtelingen hun intrek namen in het voormalige verzorgingshuis Jozefzorg. Wat betekent het als in een Tilburgse volkswijk van 3.600 bewoners er in één klap 400 buren, met name uit Syrië, bij komen?

De vluchtelingen werden vorige week wisselend ontvangen. De Zusters van Liefde ontvingen ze met open armen en een zelfgemaakt welkom-spandoek. Zodra de kinderen zich lieten zien, reageerde een buurtbewoner: "Ja, dat vind ik moeilijk. Ik heb zelf ook vier kleinkinderen."

Rustig
Na een paar dagen wennen, geven Jolanda en Hen van Pelt, van de bewonerswerkgroep Bezwaar, toe dat het 'eigenlijk heel rustig is'. "Het beeld dat we kregen, was dat van 400 moslimmannen. Ik zag al hele hordes mensen met van die lange jurken door de straat komen. Maar dat is helemaal niet het geval", aldus Hen. Wil van Gorp uit Fatima deed een oproep: "Geef ons een beetje tijd. Zij moeten integreren maar wij ook."

Verslaggever Theo van de Zande deed via een blog verhaal van zijn dagelijkse ervaringen, ontmoetingen met wijkbewoners en bezoeken aan de vluchtelingenopvang. Als slot staat er zaterdag 12 december een uitgebreide reportage in het Brabants Dagblad.

Lees alle blogs op bd.nl/fatima.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.