Tim Hendrik Schneider is bedenker van Peristal in Berlijn. Nu gaat hij met zijn Duitse crew en Tilburgse kunstenaars een surrealistische doolhof in Tilburg bouwen.
Volledig scherm
Tim Hendrik Schneider is bedenker van Peristal in Berlijn. Nu gaat hij met zijn Duitse crew en Tilburgse kunstenaars een surrealistische doolhof in Tilburg bouwen. © Jo Hempel

Tim uit Berlijn bouwt een enorm labyrint in Tilburg

TILBURG - Hij maakte in Berlijn de surrealistische doolhof Peristal. Nu komt Tim Hendrik Schneider een jaar naar Tilburg en bouwt een soortgelijke, nog grotere doolhof, in de stad. In 2019 moet die open zijn.

Tim Hendrik Schneider (37) is bedenker van Peristal Singum, de enorme doolhof in Berlijn die als voorbeeld dient voor de kunstzinnige doolhof die in Tilburg komt te staan. De initiatiefnemer is geboren in Berlijn, op Alexanderplatz. Na de val van de muur, in 1989, leefde hij zijn leven in de undergroundscene van zijn stad en werkte hij als schilder voor tv, film en theater. Zijn eerste doolhof maakte hij in 2004. 

,,Dat was een creepy kabinet. Ik wilde dat mensen zich daar drie keer in de rondte draaiden om zo naar mijn foto's te kijken. Daarna maakte ik doolhoven in een huis aan de Mainzerstraat. Karmanoia heette dat. Daar maakten we onze eerste Peristal in 2006. Ervaring met bouwen had ik niet. We gebruikten hout, latten, papier, stof en afval. De doolhof was in een driekamerappartement. Je kwam er binnen via een hal en de deur van de wc. Maar de woning werd verkocht, we moesten er uit."

Volledig scherm
© Peristal Singum

Kort daarna sprak hij met de eigenaar van uitgaansclub 'Salon zu wilden Renate' en vroeg of die plek had voor een grote installatie. Geld was er niet, verzekering, ook niet, maar de doolhof van Tim Hendrik Schneider werd met open armen ontvangen. In april 2010 opende zijn Peristal Singum. ,We maakten de doolhof van beton, van staal, houten planken en dakleer. Het werk kostte zo'n negen maanden. Het voelde als een bevalling."

Peristal

De term Peristal is afgeleid van Peristaltiek: het verteringsproces in het lichaam. Schneider: ,,De titel staat voor het continue proces van een individu die steeds nieuwsgierig is en informatie wil opnemen. Onze wereld heeft plekken nodig waar mensen plezier beleven in het slijpen van hun zintuigen. Plekken waar ze iets over zichzelf leren en waar ze bewust worden van zichzelf. Peristal voldeed daar aan. Het was een esthetische ruimte, een surrealistisch rijk, waar de bezoekers in een onbekende wereld komen en met nieuw perspectief naar buiten gaan."

Dat staat Tilburg ook te wachten. ,,Het verlies van controle wordt uitgelokt, drang om te overleven ook. Endoor het onverwachte staan alle zintuigen op scherp. Elke bezoeker brengt zijn eigen thema's mee, angst of overmoed. De doolhof biedt ze een spiegel. Ze leren zichzelf beter kennen als ze het vertrouwde en veilige achter zich laten."

Lees verder onder het filmpje: een impressie van het laatste weekend in Berlijn.

Peristal in Berlijn was 240 vierkante meter groot en drie etages hoog. Dat is kleiner dan de doolhof die Tilburg te wachten staat. De Berlijnse doolhof trok 44.000 bezoekers. Ondanks het grote succes besloot Tim Hendrik Schneider na vier jaar de deuren te sluiten. ,,Dat klinkt ongelooflijk, maar de laatste jaren trokken we zoveel bezoekers dat we de kwaliteit van de beleving niet konden garanderen. Mensen stonden te dringen bij de ingan, hele groepen soms. Wij wilden dat de bezoekers de ervaring in alle rust en vrede in zich opnamen, dat kon niet meer. Bovendien kocht een onroerend goed haai het gebouw op en die legde ons een absurd huurcontract voor. Daar wilden we niet aan meewerken."

Tilburg

Tim Hendrik Schneider keert Berlijn even de rug toe en gaat een jaar met zijn gezin in Tilburg wonen. Ook zijn crew verhuist naar de stad. Hij wordt artistiek directeur van de doolhof in Tilburg. Zijn crew gaat de doolhof samen met kunstenaars uit de stad bouwen. ,,Tilburg krijgt straks een bijzonder project dat veel mensen van over de hele wereld zal gaan beïnvloeden."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.