Volledig scherm
Tjeu van Rijsewijk, winnaar van de jongerenvrijwilligersprijs 2018. © Beeld Werkt

Tjeu van Rijsewijk wint vrijwilligersprijs Tilburg: een eigenwijze doorzetter met een fluitje

Tjeu van Rijsewijk is zo'n jongen waarmee je als vereniging in je handjes mag knijpen, weten ze bij voetbalclub SvSSS. De jury voor de jongerenvrijwilligersprijs is het daar helemaal mee eens.

Het zal je maar gezegd worden: hij staat altijd klaar. Hij is scheidsrechter. Hij is vlagger bij de dames. Als je hem iets vraagt, zegt hij 'ja'. Tjeu is een enthousiaste jeugdvrijwilliger zoals je er graag heel veel van wilt hebben.

Bij voetbalclub SvSSS in Udenhout hebben ze reden genoeg om Tjeu van Rijsewijk, 15 jaar oud, voor te dragen voor de jongerenvrijwilligersprijs. De jury van de vrijwilligersprijs 2018 van de gemeente Tilburg koos hem als winnaar.

Grensrechter

Grensrechter bij de dames 1 dus, vrouwen van 17 tot halverwege de twintig. Pikken die alles van zo'n 'jong ventje'. ,,Het is een gezellige groep, afgelopen jaar zijn we kampioen geworden." Toegegeven: als de speelsters het niet met hem eens zijn als hij de vlag omhoog steekt voor bijvoorbeeld buitenspel, dan willen ze wel eens over zijn leeftijd beginnen. Maar dat deert niet, zegt Tjeu. Met een lach: ,,Daar ben ik eigenwijs genoeg voor."

Bovendien heeft hij op jonge leeftijd al een KNVB-opleiding voor scheidsrechters achter de rug en fluit hij op divisie-niveau jeugdwedstrijden. ,,Steeds meer buitenshuis eigenlijk. Ik moest al eens naar Dordrecht en FC Eindhoven."

Zijn voorbeeld is scheidsrechter Bas Nijhuis. ,,Die laat lekker door spelen, daar ben ik ook van." Om maar meteen even de kwaliteiten van een goede scheidsrechter te bespreken. ,,Hij moet consequent en resoluut zijn, beslissingen durven nemen en communiceren met de spelers in het veld. Rustig blijven en op ze inpraten in plaats van meteen een kaart trekken." Zijn eigen ambitie: ,,Zo hoog mogelijk proberen te komen."

En dan keept hij nog bij SvSSS bij zijn team, de jongens onder 17-1. ,,Mijn weekenden zijn goed gevuld."

Alpe 'd HuZes

Ergens moet nog tijd vrijgemaakt worden voor het huiswerk. Tjeu zit in 4 havo van het Cobbenhagenlyceum. Met het team van school fietste hij trouwens afgelopen mei mee met Alpe d'HuZes om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Drie keer bedwong hij de berg. De komende editie rijdt hij weer mee. Citaat uit zijn voordracht: 'Dit typeert ook zijn karakter: hij is een doorzetter!' Er verschijnt een grijns op het gezicht van de jonge Udenhouter. Tja, dat klopt eigenlijk wel.

Op 5 oktober kan hij zonder spanning afreizen naar de prijsuitreiking bij Interpolis. Heel anders ligt dat voor de drie volwassenen en de drie genomineerde organisaties voor de vrijwilligersprijs 2018: José van den Broek, Dalila Berden en Annelies van Zeben. De organisaties: Resto-013, stichting NAHuis en IVN afdeling Tilburg. In deze categorieën bepalen publieksstemmen voor een belangrijk deel wie de winnaar wordt. Stemmen kan nog tot en met 24 september via www.vrijwilligerstilburg.nl en www.contourdetwern.nl.

Tilburg e.o.