Volledig scherm
Hoogleraar Pieter Tops (rechts) showt zijn boek over de Tilburgse Vogeltjesbuurt aan de buurtbewoners Jo Janssens (links) en Jan de Fyter. © Beeld Werkt

Tops: Tilburgse Vogeltjesbuurt beheerst 'de kunst van het overleven'

TILBURG - ,,De tranen schieten soms in je ogen als je leest hoe de mensen hier behandeld zijn. Daarom heb ik mijn boek met compassie proberen te schrijven." Met die woorden lanceerde hoogleraar Pieter Tops vanmiddag het boek dat hij heeft geschreven over de Tilburgse Vogeltjesbuurt, de ruige volkswijk die al decennialang een crimineel imago meetorst. 

Het boek, 'Een ongetemde buurt', beschrijft de geschiedenis van de Vogeltjesbuurt, onderdeel van de wijk Broekhoven. De Vogeltjesbuurt en de aanpalende Visserijbuurt werden in de jaren vijftig aangewezen als verzamelplek voor alle 'asociale' en 'antisociale' gezinnen uit Tilburg. Bewoners voelden zich al gauw aan hun lot overgelaten en ontwikkelden op die manier 'de kunst van het overleven', zo schrijft Tops in zijn boek. 

Wiethokken

In de jaren tachtig en negentig doken veel wijkbewoners in de drugsindustrie. Sommigen gingen een leidende rol spelen bij de productie van synthetische drugs als xtc en amfetamine, vele tientallen bewoners lieten hun zoldertje ombouwen tot een wiethok. De welvaart in Broekhoven steeg zichtbaar, maar er ontstond ook tweespalt. Pas na de eeuwwisseling stelde de overheid paal en perk aan de drugspraktijken. Samen met de herstructurering van de wijk leidde dat tot een normalisering van de buurt. 

Romantische blik

In een zaaltje van wijkcentrum De Spijkerbeemden overhandigde Tops gistermiddag het eerste exemplaar van zijn boek  aan de Vogeltjesbuurt-bewoners Jo Janssens en Jan de Fyter. Zij spraken de hoop uit dat het boek ook stilstaat bij de positieve ontwikkelingen van de laatste jaren. Tops verzekerde hen dat dat het geval is. ,,Maar ik heb het boek niet alleen met een romantische blik geschreven. Ook de slechte kanten van de wijk komen aan bod." 

Quote

Ik heb het boek niet alleen met een romanti­sche blik geschreven

Pieter Tops

Tops schreef vorig jaar met journalist Jan Tromp het  boek 'De achterkant van Nederland',  waarin de Brabantse drugscriminaliteit uitvoerig aan bod komt. Eén hoofdstuk in dat boek was al gewijd aan de Tilburgse Vogeltjesbuurt. 

Het boek is vanaf woensdag verkrijgbaar. In het Brabants Dagblad van dinsdag 30 januari staat een uitgebreid verhaal over het boek. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.