Volledig scherm
Treinongeval Tilburg © Beeld Werkt

Treinongeluk Tilburg: machinist reed door rood sein

TILBURG - De sprinter die vrijdagmiddag op het spoor ter hoogte van het Theresialyceum in Tilburg op een goederentrein met butadieen botste, is door een rood sein gereden.

Daarnaast was het sein niet van een ‘ATB-systeem’ voorzien. Dat is een systeem dat automatisch afdwingt dat treinen stoppen vóór een rood sein als de machinist niet remt. Dat deel van het spoor is als ‘laag risico’ geclassificeerd, daarom was het systeem daar niet nodig. Dat blijkt uit een mail die vanuit ProRail aan enkele Tweede Kamerleden en de Nederlandse Maatschappij voor beter openbaar vervoer (MVBOV) is verstuurd.

Gaslucht
De stoptrein naar Tilburg Universiteit reed op de achterkant van een goederentrein ter hoogte van het Reitseplein. Omwonenden moesten een tijd lang ramen en deuren sluiten, nadat een politieman onwel was geworden door de gaslucht. Een wagon lekte namelijk butadieen, een koolwaterstof vergelijkbaar met benzine.

Gewonden
Een aantal passagiers werd door de klap door de coupé geslingerd. De treinmachinist is met een hoofdwond naar het ziekenhuis overgebracht. Zeven mensen liepen kneuzingen op, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. De acht lichtgewonde passagiers klaagden verder over hoofdpijn. Een deel van de passagiers moest nog enkele minuten in de gebotste trein blijven zitten, terwijl in de trein al een gaslucht hing. Mogelijk kwam de hoofdpijn door het buradieen.

Minder treinverkeer
Door het ongeval vrijdagmiddag was er in het weekend minder treinverkeer rond Tilburg mogelijk. De problemen met het treinverkeer waren zondag in de loop van de middag verholpen.

Volledig scherm
© Bas Vermeer/BD
Volledig scherm
© Beeld Werkt

Tilburg e.o.