Volledig scherm

Treur niet: De Duikplank keert terug

Do 16 mei: Het misschien wel minst gemiste kunstwerk van Tilburg is niet verdwenen, maar keert terug. Waar hebben we het over?

door Bas Vermeer

Over het - eigenlijk - naamloze kunstwerk aan de Spoorlaan. In de volksmond 'plekbord' of 'Duikplank' genoemd. Het werk 'verdween' omdat er aan de onderdoorgang van het spoorviaduct wordt gewerkt.

Maar na de werkzaamheden keert het terug.

Vanwaar deze mededeling?

We werden op speurtocht gestuurd door een berichtje van een Stadsgezicht-lezer. 'Waar het over het hoofd geziene kunstwerk uit de binnenstad is gebleven', klonk het.

"Wellicht is het een object wat op een andere plek (in de Spoorzone?) wel tot z'n recht kan komen, maar ik heb het altijd maar een overbodig stukje gevonden."

En: "Kwam er ook pas na 10 jaar achter dat het geen overblijfsel was van een bouwproject, maar een losstaand kunstwerk."

Herkenbaar, want ondergetekende had hetzelfde. Dat het kunst is? Een stellage gerelateerd aan het viaduct. Voor werkzaamheden ofzo.

Edoch: kunst dus. In het archief naspeuren leert dat het een beetje het 'Draaiend Huis' van vroeger was. Het kunstwerk van kunstenaar Hans Roebers werd er in 1986 neergezet. Al snel lag het werk onder vuur vanuit de bevolking.

In de woorden van een tegenstander, columnist Ed Schilders: "De 'Duikplank' bij het NS-Plein is zo lelijk dat zelfs graffiti­kladders er omheen lopen. Ik vroeg aan enige maniakken die Duikplank te komen beschadigen, maar allemaal lachten ze me uit. 'We beginnen alleen aan echte kunst.'"

De Gentse museumdirecteur Jan Hoet noemde het destijds het beste beeld van Tilburg. "Je kunt het wel niet mooi vinden, maar ik vind dat het beeld daar heel goed staat te wezen in een lelijke omgeving."

Goed, over kunst valt te twisten. Over dat het werk weer terugkeert niet.

Overigens met dank aan @Spoorzone013, zij wisten te vertellen wat er met het werk gebeurt.

Tilburg e.o.