Volledig scherm
Met plastic stoelen op een warme dag voor op de Henri Verbuntstraat zitten, dat wordt alleen beboet als de veiligheid in het geding is. © Beeld Werkt

Tuinmeubels op straat in Tilburgse wijk Korvel: alleen gericht beboeten

TILBURG - In de Tilburgse wijk Korvel worden alleen boetes uitgedeeld voor straatmeubilair als de veiligheid van andere burgers in het geding is. Dat verzekerde burgemeester Weterings maandagavond aan geschrokken raadsleden.

De aankondiging om op te treden tegen onder meer zwembadjes en barbecues in de focuswijk leidde tot de nodige commotie. Ook raadsleden reageerden maandag verbaasd. ,,Gaan we burgers pesten? Zijn er nu echt geen andere instrumenten om de leefbaarheid te verbeteren? Zo jagen we mensen tegen ons in het harnas", stelde Yusuf Celik (PvdA) tijdens het vragenuurtje voor de raad. 

,,Van de bankencrisis in de benkskescrisis: een jammerlijke ontwikkeling. In allerlei wijken is er juist behoefte aan dat mensen elkaar treffen", sprak Ton Gimbrere (CDA). 

Balans

Volgens de burgemeester is de verwarring 'mogelijk ook voortgekomen uit de manier waarop de gemeente de strengere handhaving bekendmaakte'. Die is slechts bedoeld om de balans tussen sociale samenhang en veiligheid in focuswijk Korvel te behouden. ,,Zowel de gemeente als de woningcorporatie kreeg een aantal klachten van burgers die zich niet veilig voelden als ze opmerkingen maakten over overlast."  

Weterings noemde het voorbeeld van zwembadjes die werden gebruikt om bier te koelen. ,,We moesten corrigeren, maar dat betekent niet dat het verboden is een bankje neer te zetten en gezellig met je buren te praten. Mensen moeten wel rekening houden met effecten van hun gedrag voor buren." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.