Volledig scherm
In een bedrijfspand in de Groenstraat in Tilburg werden vaten gevonden met in totaal 8800 liter formamide. © Jules Vorselaars/JV Media

Vaten met 8800 liter xtc-grondstof in loods Tilburg: lozing drugsafval in riool (video)

* UPDATE 17.23 uur * TILBURG - De politie heeft vrijdagochtend vaten gevonden aan de Groenstraat in Tilburg​ met daarin vermoedelijk grondstoffen voor XTC. In totaal gaat het om 8800 liter formamide. De huurder van de loods, een 42- jarige man uit Tilburg, is opgepakt. De vaten en gascilinders - nodig voor de productie van drugs - zijn afgevoerd naar een depot waar zij worden vernietigd. De stoffen zijn zeer brandgevaarlijk. De politie is samen met speurhonden in het pand op zoek naar verborgen ruimten.

De politie deed de inval naar aanleiding van een tip van een buurtbewoner. De bewoner van een huis aan de Groenstraat vond de situatie verdacht.

Kruisboog
Naast het drugsafval werden er in het pand ook twee kruisbogen, inclusief pijlen, een jachtgeweer en munitie gevonden. Er zijn 40 vaten aangetroffen in een loods en een garagebox op het bedrijventerrein. Rond 7.30 uur viel de politie samen met medewerkers van de FIOD en de gemeente Tilburg de loods binnen. Volgens een woordvoerder zou van de formamide ongeveer 6000 kilo xtc kunnen worden gemaakt, met een waarde van ongeveer 2 miljoen euro. Ook vond de politie in het pand munitie en 3 kilo amfetamine, oftewel speed.

Gelekt in riool
De politie meldt dat 400 liter van de inhoud van de vaten gelekt is in het riool. Ook zou een naastgelegen bedrijf schade hebben opgelopen door de lekkage. Eerder vrijdagochtend deed de omgevingsdienst onderzoek in het riool omdat er vermoedens waren van dumping.

Eerder al kwekerij
In dezelfde loods had de politie in september een kwekerij met ongeveer 1600 hennepplanten gevonden. Bovendien stond er 6000 liter aan drugschemicaliën. Burgemeester Noordanus van Tilburg sloot het pand, maar onlangs werd het vrijgegeven. Het is niet bekend of de man die vrijdag werd opgepakt ook toen de loods huurde.

De politie doet op vrijdagochtend onderzoek in het pand en een team van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen test de grondstoffen. Noordanus was ook ter plaatse. Hij gaf aan dat hij het drugspand een jaar wil sluiten.

Lees meer over dumpingen van drugsafval en bekijk de kaart met dumpingen op bd.nl/drugsafval.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.