Volledig scherm
Archieffoto ter illustratie © Ed van Alem

Verplicht drinkwater op school? Stortvloed aan reacties bij BD op maatregel Don Sarto in Tilburg

TILBURG - ,,Onzin! School is voor onderwijs, opvoeden voor ouders." Of juist: ,,Top! Eindelijk een school die al die zoete troep verbiedt." Het besluit van basisschool Don Sarto in Tilburg om leerlingen te verplichten om water te drinken op school levert veel discussie op. Toch kan de school op steun rekenen: 60 procent van de lezers van het Brabants Dagblad vindt het een goed besluit.

We vroegen via een poll jullie reactie op de stelling: ‘Scholen doen er goed aan als ze kinderen alleen nog water laten drinken.’ Na een paar uur hadden zo’n 73.000 lezers gestemd, waarvan de meerderheid de school dus gelijk geeft.

Basisschool Don Sarto had voor de zomervakantie al besloten dat kinderen in het nieuwe schooljaar geen drankjes of tussendoortjes meer mee naar school mochten nemen. Deze week werden de regels ook echt in praktijk gebracht, en moesten kinderen ‘verboden’ eten en drinken inleveren. Aan het eind van de dag kregen ze het mee terug naar huis met een uitlegbriefje.

Poll

Scholen doen er goed aan als ze kinderen alleen nog water laten drinken

  • Eens (65%)
  • Oneens (35%)
166366 stemmen

‘Verplichten gaat te ver’

Enerzijds vinden mensen het goed dat een school een gezonde levensstijl zo bevordert, anderzijds denken veel mensen ook dat de taak van het opvoeden juist bij de ouders ligt. ,,Je kunt het verwerken in een project, maar niet verplichten”, laat Patricia Veth weten op Facebook. “Want dan ook de juffen en meesters geen koffie, thee en sapjes meer!”

Liesbeth Kranenborg-Kretzschmar zegt in een reactie dat ze begrijpt dat er een groeiend probleem met overgewicht is, maar dat dit niet voor alle kinderen geldt. ,,Als je een kind hebt met ondergewicht, dan ben je alleen maar blij als er ook een pakje chocomel in gaat, en niet alleen water.”

Succes op andere scholen

Toch vindt een meerderheid van de mensen het besluit van de school verstandig. Uit reacties blijkt ook dat Don Sarto lang niet de enige school is met deze regels. ,,Bij ons op school drinken de kinderen ook alleen maar water, maar ze hebben wel de hele dag door de mogelijkheid om te drinken”, zegt Jozette Buermans. ,,Kinderen maken hier geen probleem van, het is duidelijk en voor iedereen hetzelfde.”

Wil je ook op de hoogte blijven en ons volgen via Whatsapp? App dan BD AAN naar 06-82658689.

Tilburg e.o.