Volledig scherm
De nieuwe wethoudersploeg in Tilburg: vlnr Mario Jacobs, Esmah Lahlah, Oscar Dusschooten, Marcelle Hendrickx, Berend de Vries en Erik de Ridder. © Beeldveld

Verrassende nieuwe wethouder in Tilburg: Esmah Lahlah

TILBURG - Verrassing in de nieuwe Tilburgse regeerploeg: Esmah Lahlah treedt volgende week aan als wethouder. Ze gaat het 'sociaal domein' bestrijken.

Dr. Esmah Lahlah (38) is de enige partijloze wethouder in het zestal dat in Tilburg het dagelijks bestuur gaat vormen. Ze kwam naar voren in een speciale sollicitatieprocedure. 

In dat gezelschap is zittend VVD-raadslid Oscar Dusschooten de tweede nieuweling. De andere vier zijn bekende gezichten: Berend de Vries en Marcelle Hendrickx van D66, Mario Jacobs (GroenLinks) en Erik de Ridder (CDA).  

Lahlah is universitair docent slachtofferwetenschap aan de Tilburgse universiteit. Op de Hanze-hogeschool in Groningen is ze lector in de aanpak van kindermishandeling. 

Esmah Lahlah, die een hoofddoek draagt, is dochter van een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. Ze heeft twee kinderen en woont in Tilburg. In 2013 promoveerde ze in Tilburg op een onderzoek naar jonge geweldplegers. Daaruit kwam naar voren dat die - en Marokkaanse jongens in het bijzonder - als kind vaak zelf zijn mishandeld. 

De vierpartijencoalitie presenteert donderdagavond in Tilburg-Noord het bestuursakkoord dat onder leiding van formateur Hans Dieteren is gesmeed. Die openbare bijeenkomst is in het VerHalenHuis aan het Wagnerplein 4. De zes wethouders stellen zich daar ook voor.  

De gemeenteraad bespreekt het akkoord op maandag 18 juni in een extra vergadering. Aansluitend worden de wethouders geïnstalleerd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Brabant? Schrijf je hier gratis in!

Tilburg e.o.