Volledig scherm
De muurkrant in Tilburg. © Jasper Harthoorn

Vette friet in Tilburg dingt mee naar Stuk van het Jaar

TILBURG - Vette friet in Tilburg. Een muurkrant met taalgebruik vol actie en verontwaardiging. De Tilburgse inzending voor de archievenverkiezing Stuk van het Jaar brengt het activistische verleden van Tilburg weer tot leven.

De muurkranten waren tussen 1978 en 1995 in zwang in Tilburg. De onderwerpen varieerden van lokale dwaasheden tot wereldpolitieke zaken, de toon vaak even creatief als provocatief. ‘Foute Wouten’, ‘Eén Brokx ellende’. B en W wordt vertaald in Beton en Winst, gezag wordt gewantrouwd.

Jacht op de 'plakkers;
De muurkranten werden geplakt op het in het oog springende plaatsen zoals fabriekspoorten, bushaltes, brievenbussen, bij ingangen van openbare gebouwen of in drukke winkelstraten. De politie maakt jacht op de ‘plakkers’ en haalt muurkranten weg. Net als mensen die de publicaties onwelgevallig zijn.

Zo wordt een CDA-politicus die muurkranten weghaalt gespot en smalend afgeschilderd als ‘aftrekker’. Het Regionaal Archief eert de muurkrant en selecteerde een van de muurkranten als Stuk van het Jaar, een prestigieuze wedstrijd tussen verschillende archieven. Tot 27 oktober kan gestemd worden via de website. Aan de hoofdprijs zit een geldbedrag vast. Als Tilburg wint, gaat de prijs naar de Quiet Community.

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.