Volledig scherm
De auto waarmee de reconstructie-ritten gereden worden. © Jack Brekelmans

VIDEO: Reconstructie Bredaseweg Tilburg gaat tot ver na middernacht door

TILBURG - Zo'n dertig rechercheurs zijn zondagavond aanwezig aan de Bredaseweg in Tilburg. Zij nemen uitgebreid de tijd en ruimte om het ongeval te reconstrueren, waarbij op 27 oktober een echtpaar uit Rijen om het leven kwam. De reconstructies begonnen om 23.15 uur en gaan tot ver na middernacht door.

Volledig scherm
De reconstructie aan de Bredaseweg wordt voorbereid. © Jack Brekelmans

Onderwijzers Bert en Henriëtte van der Veeken uit Rijen werden 27 oktober geschept door een auto, waarna de bestuurder doorreed. De auto reed vanuit de Schouwburgring de Bredaseweg op toen hij het tweetal dat overstak, schepte. Door de harde klap kwam één van de twee slachtoffers in een geparkeerde auto terecht. Na een klopjacht heeft de politie diezelfde donderdagnacht twee verdachten opgepakt, die ze op het spoor kwamen dankzij ooggetuigen die het kenteken hadden onthouden.

Zowel politie, gemeente en rechercheurs van het Nederlands Forensisch Instituut zijn zondag bij de reconstructie aanwezig. De reconstructie wordt dan ook gezien als de grootste ooit in Nederland. Alle mogelijke scenario's komen deze avond aan bod. Om de reconstructie zo realistisch mogelijk te krijgen, wordt er gereden met een geprepareerde Volkswagen Polo, eenzelfde soort auto waarmee het echtpaar uit Rijen in oktober werd aangereden.

Tekst gaat verder onder video.

De voorbereiding zijn sinds zondagmiddag al in gang gezet. Vanaf 18.00 uur zijn de wegen van het Stadhuisplein naar de Noordhoekring en de Bredaseweg vanaf de Noordhoekring tot de Zilverlindestraat afgesloten. Het was gepland dat vanaf 22.00 uur referentieritten gereden zouden worden, omdat deze schemering dichtbij de situatie van 27 oktober zit. Deze ritten begonnen echter pas om 23.15 uur. Wel werd meteen met hoge snelheden gereden. Referentieritten zijn ritten waarin het ongeval gereconstrueerd wordt, met een auto die voorzien is van camera's en meetapparatuur.

Volledig scherm
De Volkswagen Polo wordt geprepareerd voor referentieritten. © Stephan Jongerius
BD nieuwsapp, download nu! Klik hier voor iOS of hier voor Android!

In samenwerking met indebuurt Tilburg

Tilburg e.o.