Volledig scherm
De auto waarmee de reconstructie-ritten gereden worden. © Jack Brekelmans

VIDEO: Reconstructie Bredaseweg tot diep in de nacht door

TILBURG - Uren nadat de Bredaseweg werd afgesloten is zondag om 23.15 de eerste testrit uitgevoerd voor de reconstructie van het dodelijke ongeval in oktober. Daarbij werd meteen een forse snelheid bereikt.

Gewacht is tot het duister inviel om de situatie van de fatale avond zo dicht mogelijk te benaderen. De testritten gaan tot ver naar middernacht door, met steeds hogere snelheden. Ze worden uitgevoerd met twee voertuigen: een zwarte Volkswagen Polo - dezelfde als waarin de dader reed - en een stadsbus. Beide zitten boordevol camera's en meetapparatuur. Enkele tientallen belangstellenden kijken zondagavond toe bij de reconstructie, ook vanaf de terrassen vanaf twee aanpalende café's.

Tekst gaat verder onder video.

Het ongeval kostte het echtpaar Bert en Henriette van der Veeken uit Rijen het leven. Nabestaanden - het paar had twee volwassen kinderen - hebben geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid de reconstructie bij te wonen. Ook Faisal D., de 23-jarige verdachte van doodslag, was niet aanwezig, maar werd wel vertegenwoordigd door de verdediging.  

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De reconstructie aan de Bredaseweg wordt voorbereid. © Jack Brekelmans

Snelheid

Bij de reconstructie gaat het vooral om het vaststellen van de snelheid waarmee die avond is gereden. Opnamen van de reconstructie worden vergeleken met beelden die die avond met beveiligingscamera's langs de route zijn gemaakt. De uitslag laat zeker nog maanden op zich wachten. Er worden ook nog andere onderzoeken verricht. 

 Vast staat dat Faisal D. die avond al bij de verkeerslichten bij de knik met de Noordhoekring tegen de regels in rechts een stadsbus inhaalde. Vervolgens schepte hij - voor de ogen van de busschauffeur - het overstekende echtpaar. Bij een pro formazitting op 13 februari kon roekeloos rijden nog niet worden vastgesteld. De rechter besloot daarop dat de man zijn proces thuis mag afwachten. Hem is wel een rijverbod opgelegd.  

Tilburg e.o.